12+1 συμβουλές για να γίνετε καλύτερη μαγείρισσα

Είσαστε καλή μαγείρισσα; Οι περισσότερες από εμάς έμαθαν να μαγειρεύουν παρατηρώντας τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κακή μας συνήθεια, κάθε λανθασμένη υπόθεση και παραπληροφόρηση την οποία είχαν οι άλλοι, τη μάθαιναν και σε εμάς κι εμείς τη δεχόμασταν επειδή νομίζαμε ότι ήταν σωστή. Μην ανησυχείτε! Παρακάτω πρόκειται να σας βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα. Δε θα βρείτε συγκεκριμένες συνταγές, αλλά τρόπους μαγειρέματος, τους οποίους δεν έχετε ξανακούσει, μέχρι και πράγματα που (πιθανόν) να κάνετε λάθος. Οι ικανότητές σας στο μαγείρεμα πρόκειται να βελτιωθούν. Ελπίζω να είσαστε έτοιμη.

Το βραστό κρέας δεν πρέπει να το μαγειρεύετε ΌΛΗ μέρα

Υπάρχει η άποψη ότι όσο περισσότερο μαγειρεύεις το κρέας, τόσο καλύτερο γίνεται. Λάθος! Στην πραγματικότητα, το κρέας σκληραίνει όταν το μαγειρεύετε για πολύ ώρα. Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να ελέγχετε το φαγητό όταν έχει περάσει το 80% του συνολικού χρόνου μαγειρέματος.

Τα καλύτερα μακαρόνια οφείλονται στη σάλτσα τυριού

Μπορεί η σάλτσα τομάτας να είναι νόστιμη, αλλά είμαι σίγουρη πως δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε αυτή την εκπληκτική σάλτσα. Μπορεί να σας ακούγεται παράλογο, αλλά αν απλά τρίψετε κασέρι (παρμεζάνα και ρομάνο), προσθέσετε πιπέρι και μια μικρή ποσότητα από κρύο νερό, μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα τυριού. Αυτή η σάλτσα, συνδυασμένη με το αλατισμένο νερό από τα μακαρόνια, θα γίνει η αγαπημένη σας και θα τη φτιάχνετε κάθε φορά που μαγειρεύετε μακαρόνια.

Αν δεν ψήσετε για λίγο τα μήλα, δεν κάνετε σωστή μηλόπιτα

Εντάξει, ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αν ψήσετε για λίγο τα μήλα πριν τα βάλετε ως γέμιση στη μηλόπιτα, είναι σίγουρο ότι τα μήλα δε θα λιώσουν όταν τα ψήνετε.

Χρησιμοποιήστε cornflour για τραγανιστές πατάτες

Αν προσπαθείτε να κάνετε τις ψητές πατάτες τραγανιστές, όπως κάνετε και τις τηγανητές, μάλλον το κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα πρέπει να καλύψετε τις πατάτες με cornflour πριν τις αλατίσετε και τις βάλετε στο λάδι.

Το να χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν δεν είναι επιλογή

Επειδή ζούμε σε μια πολυάσχολη κοινωνία, έχουμε μάθει να περικόπτουμε κάποια πράγματα για να εξοικονομήσουμε χρόνο. Όσο αφορά το ψήσιμο των μπισκότων, το να χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν δεν είναι επιλογή-είναι διαταγή. Η τεχνική αυτή κάνει το μπισκότο πιο μαλακό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να φτιάξετε εκείνα τα παχιά, σκληρά μπισκότα που λαχταράτε. Βεβαιωθείτε ότι τα χτυπάτε για 5 λεπτά, προσθέτετε τα υπολείμματα από το πλάι καθώς προχωράτε και ότι το βούτυρο δεν είναι πολύ ζεστό.

Σταματήστε να ανακατεύετε τις τηγανίτες για πολύ ώρα

Το μείγμα για τις τηγανίτες πρέπει να είναι με σβόλους. Αν το ανακατέψετε μέχρι να είναι λείο, θα πετύχετε μια πιο έντονη και σκληρή τηγανίτα. Αν, όμως, έχετε κάποιους σβόλους στο μείγμα, τότε οι τηγανίτες θα είναι πιο αφράτες και μαλακές.

Βράστε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και κάντε τα τέλεια κάθε φορά

Το να φτιάχνετε σφιχτά βρασμένα αυγά δε χρειάζεται να είναι ένα παιχνίδι υπόθεσης. Μπορείς κάθε φορά να έχετε τέλεια βρασμένα αυγά ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βάλτε τα αυγά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε κρύο νερό (αν προσθέτετε και ξύδι για να είναι πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα, τότε μπορείτε να το βάλετε εδώ). Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού. Σβήστε το μάτι και βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα. Περιμένετε 10-12 λεπτά.

Βάλτε κρεμώδες τυρί στην κολοκυθόπιτα

Η λασπωμένη ζύμη και η κοκκώδης υφή είναι τα πιο συχνά προβλήματα όταν φτιάχνετε κολοκυθόπιτα. Μπορείτε, όμως, να το αλλάξετε αυτό. Αντί να βάλετε συμπυκνωμένο γάλα στην κολοκυθόπιτα, επιλέξτε να προσθέσετε κρεμώδες τυρί και θα έχετε μια απαλή υφή αλλά και μια τραγανή ζύμη. Παράλληλα θα ενισχύσετε και τη γεύση της κολοκύθας.

Για καταπληκτική ψητή πατάτα, τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα την κόψετε

Για να έχετε μια τέλεια ψητή πατάτα, κόψτε το επάνω μέρος της. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι, κόψτε σε σχήμα δαχτυλιδιού το εσωτερικό της πατάτας. Γυρίσε την πατάτα από την άλλη πλευρά και κόψτε την πατάτα περιμετρικά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος στην επάνω πλευρά άθικτο. (Μπορείτε να βάλετε τον αντίχειρα επάνω στην πατάτα και να κόψετε γύρω από αυτόν.) Γυρίστε προσεκτικά την πατάτα από την άλλη πάλι πλευρά. Αν θέλετε να κάνετε τα κοψίματα ακόμη πιο βαθιά, μπορείτε να το κάνετε τώρα. Αλείψτε ολόκληρη την πατάτα με ελαιόλαδο και ρίξτε λίγο αλάτι. Βάλτε την πατάτα σε αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200 βαθμούς. Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, αλείψτε την επάνω πλευρά της πατάτας με επιπλέον ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι. Ξαναβάλτε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κασέρι από επάνω και να ψήσετε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το κασέρι.

Μη βιάζεστε όταν φτιάχνετε ομελέτα

Το μυστικό συστατικό για την ομελέτα; Υπομονή. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν φτιάχνουμε ομελέτα είναι ότι δεν ξοδεύουμε αρκετό χρόνο στο να χτυπήσουμε τα αυγά πριν τα μαγειρέψουμε, προσθέτουμε πολύ γάλα και γενικά επιταχύνουμε τη διαδικασία μαγειρεύοντας σε πολύ υψηλή φωτιά. Αν θέλετε τα αυγά να έχουν την τέλεια υφή και να είναι καλά ψημένα, ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο.

  • Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και προσθέστε μια μικρή ποσότητα αλατισμένου βουτύρου. Ένα μικρό τηγάνι είναι καλύτερο για την ομελέτα αφού βοηθάει στο να μαγειρευτούν τα αυγά πιο αργά και προσφέρει μικρότερη επιφάνεια για να κολλήσουν τα αυγά.

  • Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξτε τα αυγά και αφήστε τα να "καθίσουν" για 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώστε απαλά τα αυγά καθώς μαγειρεύονται. Τα αυγά θα ψήνονται σιγά-σιγά στην αρχή, αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να ανεβάσετε τη θερμοκρασία!

  • Όταν τα αυγά συγκρατούνται μεταξύ τους αλλά διατηρούν ακόμη την υγρασία τους, αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά. Είναι καλή ιδέα να απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά 1-2 λεπτά πριν ψηθούν εντελώς τα αυγά αφού αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται για λίγο ακόμη μέσα στο ζεστό τηγάνι.


 Ψήστε σωστά τα λαχανικά

Αν θέλετε να ψήσετε τα λαχανικά σωστά, τότε καλό θα ήταν ο φούρνος να έχει υψηλή θερμοκρασία, γύρω στους 250 βαθμούς. Επίσης, να θυμάστε ότι κάποια λαχανικά, όπως οι πατάτες, είναι πιο "γεμάτα" γι' αυτό καλό θα ήταν να τα κόβετε σε πιο μικρά κομμάτια. Επίσης, δώστε στα λαχανικά λίγη γεύση προσθέτοντας μπαχαρικά. Αν βάλετε πολλά λαχανικά στο ταψί, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα μαγειρέψετε στον ατμό και όχι να τα ψήσετε.

Αγγίξτε το κρέας

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν το κρέας είναι έτοιμο είναι με ένα θερμόμετρο. Αν, όμως, δεν έχετε ένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι. Αν το χέρι είναι ανοιχτό και αγγίξετε το σαρκώδες κομμάτι κάτω από τον αντίχειρα, αυτή την αίσθηση πρέπει να έχει και το σενιάν κρέας. Όταν ακουμπάτε τον αντίχειρα στο δείκτη και πατάτε το σαρκώδες τμήμα, τότε μπορείτε να καταλάβετρ πως είναι το μισοψημένο κρέας. Όσο κατεβαίνετε στα άλλα δάχτυλα, βελτιώνεται και ο τρόπος ψησίματος.

Αν δε ζεσταίνετε το τηγάνι, τότε τι ακριβώς κάνετε;

Αν βάζετε το φαγητό σε κρύο τηγάνι, τότε κάνετε λάθος. Έχετε παρακολουθήσει εκπομπή μαγειρικής; Ζεσταίνουν τα τηγάνια τους πριν αρχίσουν να κόβουν για να είναι σίγουροι ότι το τηγάνι θα είναι αρκετά ζεστό όταν θα αρχίσουν να προσθέτουν τα συστατικά.

Το μαλακό ρύζι δεν είναι ιδανικό για μια μαγείρισσα

Το πρώτο πράγμα που κάνετε λάθος είναι ότι δεν πλένετε το ρύζι. Πρέπει να το πλύνετε για να αφαιρέσετε  το άμυλο. Βασικά, όταν το νερό αρχίζει να βγαίνει καθαρό, τότε είσαστε έτοιμη. Έπειτα, μην ανακατεύετε το ρύζι. Απλά αφήστε το μόνο του να κάνει αυτό που πρέπει. Το ανακάτεμα απελευθερώνει το άμυλο.

Πηγή: www.ediva.gr