Παιδιά με ειδικές ανάγκες: Τι θα ήθελαν οι γονείς να ξέρετε


Όσοι γονείς μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα ήθελαν να γνωρίζετε τα παρακάτω:

  • Μη βλέπετε μόνο την αναπηρία: Η οποιαδήποτε αναπηρία είναι μόνο ένα κομμάτι του παιδιού, δεν είναι το ίδιο παιδί. Πίσω από αυτή υπάρχει ένα παιδί με τα δικά του ενδιαφέροντα και τη δική του προσωπικότητα που αξίζει να γνωρίσετε.
  • Κανένα παιδί δε θέλει να είναι μόνο του: Άρα μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και μην περιθωριοποιείτε το παιδί, εξαιτίας της αναπηρίας του. Έχει ανάγκη από φίλους, όπως κάθε άλλο παιδί και ίσως μπορεί κάλλιστα να παραβρεθεί στο πάρτι γενέθλιων του δικού σας παιδιού.
  • Διδάξτε στο παιδί σας τη συμπόνια και όχι τον οίκτο: Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν πρεπει να λυπάται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά αντίθετα να τους φέρεται με ενσυναίσθηση. Ξεκαθαρίστε του ότι σε καμία περιπτώσει δεν τα κοροϊδεύουμε, δεν τους φερόμαστε άσχημα και δεν επιτρέπουμε σε άλλους να το κάνουν.
  • Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε: Όλα αυτά τα επίμονα βλέμματα γεμάτα περιέργεια και οίκτο μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Αντίθετα μια ευγενική και καλοπροαίρετη ερώτηση είναι προτιμότερη.
  • Αποφύγετε τις συμβουλές: Αν δεν έχετε ιδέα για το θέμα, αποφύγετε να βομβαρδίσετε τους γονείς με άχρηστες συμβουλές. Πιστέψτε τους όταν σου λένε ότι το έχουν ψάξει και έχουν απευθυνθεί στους ειδικούς.