Βοηθήστε το παιδί να αποδεχθεί την ιδέα της μετακόμισηςΚάθε αλλαγή περιβάλλοντος δημιουργεί ανησυχία στα παιδιά, πόσο μάλλον όταν έχετε στα σκαριά μια μετακόμιση. Το mother.gr δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα:

  • Προετοιμάστε πολύ έγκαιρα το παιδί για τη μετακόμιση και μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή. Κάντε την πρώτη μνεία πολλούς μήνες πριν για να αρχίσει να δουλεύει στο μυαλό του τη νέα πραγματικότητα που το περιμένει, εξηγήστε του αναλυτικά τις κυριότερες αλλαγές που θα βιώσει και τονίστε ότι η μετακόμιση είναι για καλό όλων.
  • Αφιερώστε μεγάλο μέρος της συζήτησης μαζί του για το νέο σας σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ όμορφο και θα του αρέσει. Ο λόγος που πρέπει να σταθείτε ιδιαίτερα στο σπίτι είναι επειδή η συγκεκριμένη αλλαγή περιβάλλοντος επηρεάζει περισσότερο από τις υπόλοιπες αλλαγές την ψυχολογία του παιδιού.
  • Επειδή είναι δεδομένο ότι θα νιώσει ανησυχία και άγχος μπροστά στο άγνωστο που το περιμένει, είναι εξόχως σημαντικό να επιτρέψετε στο παιδί να σας εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα για το θέμα της μετακόμισης. Και βέβαια σε καμία περίπτωση μην το επιπλήξετε ή το επικρίνετε για όσα σας εκμυστηρευτεί.
  • Γενικότερα, πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε θετικές σκέψεις στο μυαλό του. Περιγράψτε του μικρές ή μεγάλες θετικές αλλαγές που θα βιώσει από την πρώτη κιόλας μέρα στο νέο σας σπίτι και ξεκαθαρίστε ότι θα είσαστε δίπλα του σε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσει.
  • Αν το νέο σας σπίτι είναι κοντά σε αυτό που μένετε τώρα, θα βοηθήσει πολύ να πάτε μαζί με το παιδί να το δει καιρό πριν τη μετακόμιση για να πάρει μια πρώτη εικόνα, να του κάνετε μια πρώτη ξενάγηση, να του δείξετε ποιο θα είναι το δωμάτιό του και ενδεχομένως να πεταχτείτε και μέχρι το σχολείο που θα πηγαίνει.