Τι δεν πρέπει να πείτε σε μια μαμά που έκανε καισαρική


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα καταλήγει να γεννήσει με καισαρική, γι’ αυτό καλό θα είναι να αποφύγετε τα παρακάτω πικρόχολα σχόλια:
  • «Διάλεξες την εύκολη λύση»: Η καισαρική είναι μια επέμβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται μετεγχειρητικά. Συνεπώς έχει όλους τους κινδύνους μιας εγχείρησης και η ανάρρωση μετά τον τοκετό είναι πολύ πιο δύσκολη και επώδυνη.
  • «Αν ήθελες, θα γεννούσες φυσιολογικά»: Δεν μπορείτε να ξέρετε αν και πόσο το ήθελε, ούτε ποιοι ήταν οι λόγοι που έκαναν την ίδια ή το γυναικολόγο της να επιλέξει την καισαρική.
  • «Τώρα θα πρέπει να ξανακάνεις καισαρική»: Μπορεί αυτό να ίσχυε παλιά, στις μέρες μας όμως μια γυναίκα που γέννησε το πρώτο της παιδί με καισαρική μπορεί να γεννήσει το επόμενο με φυσιολογικό τοκετό.
  • «Αν δε νιώσει τους πόνους της γεννάς, πώς θα καταλάβεις ότι έγινες μάνα;»:  Κι όμως μπορεί να τους ένιωσε τους πόνους και για πολλές ώρες μάλιστα, μέχρι να κάνει την καισαρική. Αλλά ακόμα και αν δεν τους ένιωσε, έχει ένα υπέροχο πλασματάκι στην αγκαλιά της, που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της, συνεπώς δε χρειάζεται κανέναν για να της πει αν είναι μαμά.