Όταν το παιδί θέλει να διαλέγει τα ρούχα του


Καθώς το παιδί μεγαλώνει, προσπαθεί όλο και περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθεί από εσάς και ένα από τα πρώτα πεδία που επιλεγεί για να κάνει την «επανάστασή» του είναι τα ρούχα και το καθημερινό ντύσιμο. Περισσότερο, λοιπόν, γιατί θέλουν να σας δείξουν ότι μεγάλωσαν και μπορούν να διαλέγουν μόνα τους και λιγότερο γιατί έχουν αίσθηση της μόδας, από μικρή ηλικία αγόρια και κορίτσια αρνούνται να φορέσουν αυτό που τους υποδεικνύετε.

Αν καθημερινά δίνετε μάχη με το παιδί σας για τα ρούχα που θα φορέσει, ας δούμε τέσσερις απλές συμβουλές που βοηθήσουν εσάς να ξεκινάτε την ημέρα σας πιο ήρεμα, αλλά και το μικρό σας να είναι χαρούμενο με αυτά που φορά:
  • Καταλάβετε το παιδί: Όπως και σε εμάς τους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά τα ρούχα αποτελούν ένα μέσο για να εκφράσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους. Επίσης είναι ένας τρόπος για να δείξουν ότι «ανήκουν» σε μια ομάδα (π.χ. όλα τα κοριτσάκια θέλουν τσαντάκια με την Έλσα και όλα τα αγοράκια μπλουζάκια με τον Μακουίν).
  • Θέστε όρια: Μπορείτε να επιτρέπετε στο παιδί να διαλέγει τα ρούχα του, αρκεί να υπακούει σε δύο βασικούς κανόνες: Πρώτον, να είναι κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες και δεύτερον να ταιριάζουν με την ηλικία του. Για να το βοηθήσετε να επιλέγει ευκολότερα, χωρίστε τα ρούχα του σε αυτά που είναι για το σχολείο, για τις αθλητικές δραστηριότητες, για τις βόλτες κλπ.
  • Σεβαστείτε την άνεσή του: Τα μικρά παιδιά δε νοιάζονται για επώνυμα ή ακριβά ρούχα, αλλά αυτό που κυρίως τα ενδιαφέρει είναι να νιώθουν άνετα. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να επιμένετε να φορέσει το αγοράκι σας τζιν στο σχολείο, όταν το μόνο που θέλει είναι να βάλει τη φόρμα του για να μπορεί να τρέχει και να χοροπηδά άνετα.
  • Προνοήστε: Καλό θα είναι να διαλέγετε μαζί με το παιδί από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα, έτσι ώστε τα πρωινά σας να είναι ήρεμα. Επίσης, όταν είστε σε κάποιο κατάστημα μην προχωρήσετε σε αγορές, όταν βλέπετε ότι το παιδί σας δε θέλει το συγκεκριμένο ρούχο. Είναι δεδομένο ότι δε θα το φορέσει ποτέ και θα κλαίτε τα χρήματα σας.