Πώς να διαχειριστείτε τις συνεχείς διαφωνίες του παιδιού


Μήπως το παιδί σας είναι μονίμως αρνητικό όταν του ζητάτε κάτι επειδή δεν του κάνετε όλα τα χατίρια ή εμφανίζεται απρόθυμο να ασχοληθεί με κάτι που θεωρεί βαρετό, πλην όμως πρέπει να γίνει; Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αντιμετωπίσετε έξυπνα την κατάσταση.

  • Το παιδί σας είναι μικρό και θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να του κάνετε τα χατίρια κάθε ώρα και στιγμή γιατί έτσι είναι το σωστό από τη δική του οπτική γωνία. Ξέροντας αυτό, είναι ανώφελο να του λέτε συνέχεια «όχι» ή να χάνετε κάθε φορά την ψυχραιμία σας σε κάτι που θεωρείτε παράλογο. 
  • Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί δε θα πραγματοποιήσετε κάποια επιθυμία του όταν περάσει η μπόρα και ηρεμήσει. Είναι σημαντικό να μάθει ότι πρωτίστως δεν κάνει καλό σε εκείνο να του λέτε συνέχεια «ναι».
  • Να εφαρμόζετε με συνέπεια τους κανόνες που έχετε ορίσει από κοινού με το σύντροφό σας έτσι ώστε να μεγαλώσετε το παιδί σας σωστά. Το μόνο εύκολο είναι να ενδίδετε συνεχώς στις απαιτήσεις του και γενικά να περνάει το δικό του για να σταματήσει να γκρινιάζει, όμως αυτή η στάση δεν είναι ορθολογική.
  • Προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας από το παιδί σύμφωνα με την ηλικία του. Μήπως κάποιες από τις φορές που διαφωνεί με κάτι που του ζητάτε έχει να κάνει με έλλειψη προσαρμοστικότητας που δείχνετε στα νέα δεδομένα;
  • Αντιμετωπίστε με διπλωματία κάτι που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι το παιδί θα δυσανασχετήσει να κάνει. Ακόμα και μια έξυπνη διατύπωση μπορεί κάμψει τις αντιρρήσεις του!
  • Μην παραλείπετε να επιβραβεύετε το παιδί όταν κάνει αδιαμαρτύρητα κάτι και γενικά δείχνει καλή διαγωγή. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει πιο ευνοϊκά κάτι που θα του ζητήσετε στο μέλλον και δε θα έχει όρεξη να πραγματοποιήσει.