Πώς θα αντιμετωπίσει τους εφιάλτες του

Τα νήπια έχουν πολύ έντονη φαντασία και δεν μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι μια εικόνα από ένα παραμύθι ή μια σκηνή από μια ταινία είναι αληθινά και να αγχωθούν σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να κοιμηθούν ή να βλέπουν εφιάλτες.

Αν το μικρό σας ξυπνά τη νύχτα τρομαγμένο, ας δούμε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε:

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου: Καλό θα είναι κάθε βράδυ το παιδί να κοιμάται την ίδια περίπου ώρα, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Έτσι θα πέφτει για ύπνο ήρεμο.

Eπιλέξτε προσεκτικά τι θα διαβάσετε στο παιδί:
Αν το παιδί βλέπει ένα dvd πριν κοιμηθεί ή αν του διαβάζετε κάποιο παραμύθι, αποφύγετε τρομακτικά θέματα και ιστορίες με τέρατα κλπ που μπορούν να ταράξουν τον ύπνο του.

Ψάξτε το δωμάτιο:
Πολλοί γονείς ακολουθούν μια ρουτίνα κάθε βράδυ μαζί με το παιδί για να σιγουρευτεί ότι όλα είναι καλά. Για παράδειγμα κοιτάξτε κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στη ντουλάπα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρυμμένοι μπαμπούλες.

Αφήστε ένα φωτάκι ανοιχτό:
Αν το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι, διαλέξτε μαζί ένα μικρό φως για το δωμάτιο του και αφήστε το ανοικτό όλη τη νύχτα. Επίσης, μπορείτε να αφήνετε και την πόρτα του δωματίου του ανοικτή.

Διαλέξτε ένα «φιλαράκι» για να κοιμάται μαζί:
Για να μη νιώθει μόνο στο κρεβάτι του ή για να μπορεί να ηρεμεί όταν ξυπνά τρομαγμένο, δώστε στο παιδί ένα φίλο για να κοιμάται μαζί, όπως μια κούκλα, ένα λούτρινο ζωάκι κλπ. Έτσι θα νιώθει ασφάλεια και δε θα χρειάζεται να έρχεται στο δικό σας κρεβάτι για παρηγοριά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως,  αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι να ειρωνεύεστε το παιδί ή να το μαλώνετε επειδή φοβάται. Σεβαστείτε τα συναισθήματά του, χωρίς να του δημιουργείτε επιπλέον άγχος ή ντροπή.

Αν πάλι οι εφιάλτες είναι συχνοί, ίσως θα πρέπει να συζητήστε με τη δασκάλα του παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο σχολείο.