Κατάθλιψη γονιών και πρόωρα μωρά

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μια γυναίκα που υποφέρει από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έχει πολλές πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα. Μια νέα έρευνα, όμως, υποστηρίζει ότι αν είναι ο πατέρας εκείνος που έχει κατάθλιψη, πάλι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, όπου εξεταστήκαν 350.000 γεννήσεις πρόωρων μωρών από το 2007 έως το 2012. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σχέση του πρόωρου τοκετού με την κατάθλιψη της εγκύου, όμως το νέο στοιχείο ήταν ότι βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού κατά 38%, όταν εκείνος που είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη ήταν ο πατέρας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Anders Hjern από το Centre for Health Equity Studies στη Στοκχόλμη υποστήριξε ότι η κατάθλιψη του συντρόφου θεωρείται ένας παράγοντας που αυξάνει σημαντικά το άγχος της εγκύου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Επίσης, όταν ο άντρας υποφέρει από κατάθλιψη, επηρεάζεται η ποιότητα του σπέρματός του, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το DNA του μωρού, αλλά και τη λειτουργία του πλακούντα.

Ο Hjern επίσης δήλωσε ότι η ψυχική υγεία και των δύο γονιών έχει αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού και για αυτό θα πρέπει οι γονείς να αναζητούν άμεσα βοήθεια, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους όπως είναι η κατάθλιψη.