Mαμάδες στα πρόθυρα υπερκόπωσης!

Όλες τις εποχές του χρόνου οι μανούλες συχνά φτάνουν στα όρια της υπερκόπωσης, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε όλες τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Ας δούμε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχετε εξαντλήσει τις αντοχές σας:

Ξεχνάτε συνεχώς πράγματα:
Είναι άλλο να ξεχνάτε κάτι περιστασιακά και άλλο καθημερινά να μην μπορείτε να θυμηθείτε βασικές υποχρεώσεις σας. Αυτό είναι σίγουρα δείγμα εξάντλησης.

Είστε όλο νεύρα:
Η κούραση φέρνει ένταση και νεύρα. Αν φωνάζετε συνεχώς στα παιδιά σας ή τσακώνεστε με το σύντροφό σας καθημερινά χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, τότε μάλλον έχετε φτάσει στα όριά σας.

Δεν έχετε διάθεση να ασχοληθείτε με τα παιδιά:
Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της υπερκόπωσης, όταν το παιδί σας ζητά να παίξετε, να διαβάσετε ή να κάνετε κάτι μαζί και εσείς δεν έχετε την ψυχική δύναμη να το κάνετε.

Νιώθετε συνεχώς ενοχές:
Ενοχές επειδή δεν προλάβατε να μαγειρέψετε ή να παίξετε με τα παιδιά ή να ετοιμάσετε κάτι για τη δουλειά σας. Με λίγα λόγια αισθάνεστε συνεχώς ανεπαρκής και κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό.

Αν στα παραπάνω αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, πρέπει άμεσα να λάβετε τα μέτρα σας:

Πείτε «όχι»:
Μη λέτε συνέχεια «ναι» και μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες από όσες μπορείτε να αντέξετε. Πείτε και κανένα «όχι»!

Μοιράστε αρμοδιότητες:
Ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να συμμαζέψει τα παιχνίδια του, συνεπώς μοιράστε αρμοδιότητες μέσα στην οικογένεια και ζητήστε από όλους να σας βοηθήσουν.

Χαμηλώστε τον πήχη:
Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να είστε η τέλεια μαμά-σύζυγος-εργαζόμενη- νοικοκυρά κλπ. και επομένως δε θα πρέπει ούτε εσείς να το απαιτείτε από τον εαυτό σας.