Όταν το παιδί χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι

Τα παλιά χρόνια το γεγονός ότι ένα παιδί είναι αριστερόχειρας θεωρούνταν πρόβλημα. Πλέον είναι πλήρως αποδεκτό και μάλιστα ενδείκνυται βοήθεια από τους γονείς για εξάσκηση της συγκεκριμένης δεξιότητας.

Εκτιμάται ότι οι αριστερόχειρες αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού. Για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αρκεί να παρατηρήσετε από νωρίς ποιο χέρι ή πόδι συνηθίζει να χρησιμοποιεί στο φαγητό, τον αθλητισμό κτλ. Άλλα παιδάκια δείχνουν τάσεις αριστεροχειρίας από τους 18 μήνες ζωής και άλλα πολύ αργότερα και συγκεκριμένα όταν γίνουν 3 ή 4 χρονών. Αν το παιδί δείξει να βολεύεται να γράφει και να ζωγραφίζει με το αριστερό, μην κάνετε το λάθος να το επιπλήξετε ή να το πιέσετε να χρησιμοποιεί το δεξί.

Δεν είναι μόνο παιδαγωγικά λάθος, θα του δημιουργήσετε επιπλέον και ζήτημα αυτοεκτίμησης. Καλό θα ήταν να του εξασφαλίσετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις να νιώθει άνετα στην καθημερινότητά του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσει μειονεκτικά ή ότι δεν του αναγνωρίζετε τα ίδια δικαιώματα με τους δεξιόχειρες. Επειδή είναι δεδομένο πως όταν πάει στο σχολείο θα νιώσει περίεργα βλέποντας τα περισσότερα παιδάκια να χρησιμοποιούν το δεξί χέρι, δώστε του να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να ντρέπεται αλλά ότι αντίθετα αυτή η διαφορετικότητα το κάνει ξεχωριστό. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει σωστό και λάθος!