Πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

Το mother.gr δίνει κάποιες βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσετε για τις πρώτες, δύσκολες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι:

  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνετε, οπότε μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί του για κάθε πρόβλημα ή προβληματισμό.
  • Ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές από άλλες μανούλες που έχουν περάσει ανάλογη περίοδο πριν από εσάς και εφαρμόστε όσες θεωρείτε σωστές. Ενδεχομένως, για κάποιες από αυτές, μπορείτε να διασταυρώνετε την εγκυρότητά τους με το γιατρό σας.
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας υπό το φόβο του αγνώστου. Κανείς δε γεννήθηκε… γονιός και όλοι έμαθαν να τα βγάζουν πέρα μέσα από καθημερινή προσπάθεια. Λάθη και παραλείψεις δεδομένα θα υπάρξουν, αρκεί να μην είναι σε σημαντικά θέματα.
  • Μια από τις πρώτες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε και δε θα ξέρετε τι να κάνετε είναι όταν το μωρό κλαίει. Πειραματιστείτε μέχρι να καταφέρετε να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα που στέλνει το μικρό σας με το κλάμα του και μέσα από την εμπειρία θα μάθετε τι θέλει κάθε φορά.
  • Επειδή είναι δεδομένο ότι δε γίνεται να τα προλάβετε όλα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει προθυμία για βοήθεια από το σύντροφό σας. Μόνο με από κοινού προσπάθεια θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε γρήγορα και αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα και βέβαια να παρέχετε στο μωρό αυτά που έχει ανάγκη.