Ταξιδεύοντας τις γιορτές: 5 τρόποι να απασχολήσετε τα παιδιά


Οι περισσότεροι από εμάς, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επιλέγουμε να αφήσουμε πίσω την πόλη και να κάνουμε ένα γιορτινό ταξίδι-όσο σύντομο κι αν είναι αυτό! Ο λόγος είναι κυρίως για να βρεθούμε κοντά στην οικογένεια και τους συγγενείς μας, που ίσως βρίσκονται μακριά μας.

Σε άλλες περιπτώσεις, φεύγουμε για χιονισμένους προορισμούς, κοντά σε βουνοκορφές και κρύες λίμνες! Ορισμένοι δε, επιλέγουν πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες, ακόμη και εξωτικές παραλίες!

Σε κάθε περίπτωση, κατά τις ημέρες της αργίας είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία για να ξεφύγετε από τους ρυθμούς της πόλης και μαζί με τα παιδιά να απολαύσετε λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης! Ωραία ως εδώ, αλλά τι γίνεται όταν τα μικρά σας πρέπει να περάσουν ορισμένες ώρες στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο, αλλά δε φαίνεται να το αντέχουν και πολύ;

Συνήθως, οι μικροί...συνοδηγοί χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, μιας και κουράζονται εύκολα, αλλά είναι και αρκετά ανυπόμονοι! Αυτό σημαίνει πως έχουν ανάγκη από περισσότερη προσοχή, ειδικά όταν οι διαδρομές είναι πολύωρες και περίπλοκες, όπως συμβαίνει συχνά στην περίπτωση της οδήγησης με το αυτοκίνητο.

Τόσο οι συχνές στάσεις, όσο και τα τακτικά γεύματα είναι απαραίτητα, ενώ φυσικά πρέπει να απασχολούνται με κάτι διαρκώς, ώστε να μην αποσπάται και η προσοχή του οδηγού! Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών θα πρέπει να επιμεληθείτε και τις διαφορετικές δραστηριότητες και επιλογές με τις οποίες θα εφοδιάσετε τα παιδιά, ώστε να είναι χαρούμενα και άνετα στο ταξίδι και να μην κινδυνεύετε να γυρίσετε πίσω στα μέσα της διαδρομής!

Για αυτό και σου συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές «μεθόδους» για να ταξιδέψετε με τα παιδιά όσο πιο εύκολα και χαρούμενα γίνεται!

Παιδικές εφαρμογές στο tablet

Ξέρω, ξέρω, κανείς μας δε θέλει τα παιδιά να περνούν πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, αλλά υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις! Και ενώ κάποιοι γονείς μπορεί να ανησυχούν για το περιεχόμενο που παρακολουθεί το παιδί τους στο internet, ωστόσο υπάρχουν applications ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, τα οποία ανταποκρίνονται στο εκάστοτε ηλικιακό φάσμα και αποτελούνται από παιχνίδια γνώσης και στρατηγικής, μέχρι STEM και μνήμης! Ίσως, λοιπόν, να πρέπει να το σκεφτείτε για αυτά τα Χριστούγεννα και να κάνετε μια μικρή έρευνα online!

Μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόροι

Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών θα είναι πάντα η ζωγραφική! Και ευτυχώς αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να παρέχετε στα μικρά σου και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού! Ίσως αγοράζοντάς τους καινούρια...σύνεργα να έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μιας και ο ενθουσιασμός τους για τα νέα αποκτήματά τους θα τα γεμίσει χαρά και όρεξη για «δουλειά»!

Μαγνητικά παζλ και pocket επιτραπέζια

Ανάλογα με την ηλικία των μικρών σας, μπορείτε να τα απασχολήσετε με μερικά παζλ, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για ταξίδια και μεταφορές, όπως είναι τα μαγνητικά! Αντίστοιχα, στο εμπόριο θα βρείτε τα περισσότερα επιτραπέζια και παιχνίδια καρτών και σε μορφή pocket, δηλαδή χωρίς το μεγάλο ταμπλό και τα πιόνια, αλλά σε πιο απλοποιημένη σύνθεση!

Μαγνητικοί πίνακες ζωγραφικής

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το συγκεκριμένο παιχνίδια είναι ένα από τα πιο διαχρονικά και το θυμάστε κι εσείς από τα παιδικά σας χρόνια! Οι μαγνητικοί πίνακες ζωγραφικής είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις, αλλά και τις πιο βολικές για κάθε είδους περίσταση! Χωρίς να χρειάζονται σταθερότητα (όπως θα ήθελαν οι νερομπογιές ή ακόμη και οι ξυλομπογιές), αλλά και με την ευκολία που προσφέρει η μη ύπαρξη χαρτιού, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να έχετε μαζί σας για το ταξίδι!

Βιβλία με stickers και εύκολες χειροτεχνίες

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάτι που χρειάζεται ψαλίδι! Ωστόσο, τα απλά βιβλία με αυτοκόλλητα ή εκείνα χρωματισμού εικόνων είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών και σίγουρα θα καταφέρετε να τα κάνετε να ενδιαφερθούν για αρκετή ώρα! 

Πηγή: www.tlife.gr