Πίνει το μωρό όσο γάλα έχει ανάγκη;

Αν θηλάζετε το μωρό, πρέπει να αναγνωρίσετε εμπειρικά τις ενδείξεις ότι το μωρό χόρτασε. Από την άλλη, αν το ταΐζετε με μπιμπερό, τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Πάμε να δούμε αναλυτικά:

  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι αρκετά προφανές πότε το μωρό έχει χορτάσει. Συνήθως αφήνει από το στοματάκι του τη θηλή ή αρχίζει να το παίρνει ο ύπνος.

  • Στην περίπτωση που πίνει γάλα από το μπιμπερό, γνωρίζετε πόση ακριβώς ποσότητα πρέπει να του δίνετε κάθε φορά έχοντας λάβει πληροφόρηση από τον παιδίατρο. Άρα λοιπόν πίνει όσο γάλα χρειάζεται για να χορτάσει. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.

  • Επίσης, μέσα από την εμπειρία που θα αποκτάτε σταδιακά θα μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε το μωρό σας καλεί με το κλάμα να το ταΐσετε. Μέχρι τότε θα υπάρξουν φορές που θα δοκιμάσετε να του δώσετε γάλα και θα δυσανασχετεί, γιατί κάτι άλλο θα το ενοχλεί.

  • Μια ακόμα ένδειξη ότι το μωρό τρέφεται όσο τακτικά πρέπει και προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες γάλακτος είναι και η συχνότητα που λερώνει πάνες. Ρωτήστε τον παιδίατρο για περισσότερες λεπτομέρειες, αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ηλικία του μωρού.

  • Να επιδιώκετε τακτική ζύγιση του μωρού, κάθε μία ή δύο εβδομάδες δηλαδή ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταλάβετε αν τρέφεται σωστά. Αν με την πάροδο των εβδομάδων παίρνει συνεχώς και από λίγο βάρος, αυτό σημαίνει ότι προχωράει σωστά η διαδικασία. Και πάλι όμως καλό είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρο ποια είναι η σωστή αύξηση βάρους του μωρού.