Νεογέννητο και πρώτη εβδομάδα θηλασμού

Όταν μιλάμε για το πρώτο σας παιδί, στα περισσότερα θέματα που αφορούν τη φροντίδα του έχετε πλήρη άγνοια και είναι λογικό. Πάμε να δούμε τι πρέπει να έχετε κατά νου αναφορικά με την πρώτη εβδομάδα που θα θηλάσετε το μωρό σας:

  • Η πρώτη σας απορία είναι πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό θέλει να φάει. Εδώ έχει προνοήσει η φύση για εσάς, αφού όταν πεινάει, γκρινιάζει και ψάχνει με το στόμα το στήθος σας έχοντάς το αγκαλιά.

  • Σε άλλες περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε ότι προσπαθεί να γλείψει ή να βάλει στο στόμα ό,τι βρίσκει μπροστά του. Δοκιμάστε λοιπόν να το θηλάσετε, αφού πιθανότατα σας στέλνει «σήμα».

  • Όπως γίνεται αντιληπτό, την πρώτη εβδομάδα το ζητούμενο είναι να καταλαβαίνετε εμπειρικά, με βάση τα μηνύματα που σας στέλνει το μωρό και βέβαια με τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία φορά που το θηλάσατε πότε πρέπει να το ταΐσετε εκ νέου. Όσο περνάει ο καιρός θα γνωρίζετε με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε είναι η στιγμή. Για να έχετε μια γενική εικόνα, καλό είναι να θηλάζετε ανά 3 ώρες περίπου.

  • Σε γενικές γραμμές, όσο πιο συχνά θηλάζετε το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγετε. Και αυτό είναι ιδανικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες του νεογέννητου. Αυτό το τελευταίο να το έχετε κατά νου και να μη σας κάνει εντύπωση ή σας προκαλεί ανησυχία ότι θέλει να θηλάζει μέρα-νύχτα.

  • Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιες μανούλες την πρώτη εβδομάδα του θηλασμού (ίσως και πιο μετά) είναι πόνος στις θηλές. Σίγουρα παίζει ρόλο η στάση του μωρού και ο τρόπος που πιάνει τη θηλή με το στοματάκι του, όμως αν ο πόνος επιμένει ή ματώνουν οι θηλές σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

  • Επειδή η στιγμή του θηλασμού είναι «ιερή», επειδή δημιουργείται δέσιμο μεταξύ της μαμάς και του μωρού, φροντίστε να είσαστε αφοσιωμένη στη διαδικασία. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στην πρώτη εβδομάδα!
  • Τέλος, το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες και άλλα συστατικά τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου.