Πρώιμες ενδείξεις αυτισμού


Φυσικά κανείς δεν περιμένει από εσάς να κάνετε διάγνωση, παρά μόνο να μπορέσετε να παρατηρήσετε κάποιες πρώιμες ενδείξεις και να απευθυνθείτε σε ειδικό το συντομότερο:

  • Κατά το πρώτο τρίμηνο ζωής, οι ενδείξεις έχουν να κάνουν με τα μειωμένα αντανακλαστικά που δείχνει σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν αντιδρά σε ήχους, σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος και δείχνει αδυναμία στην αλληλεπίδραση με τρίτα πρόσωπα.

  • Με τη συμπλήρωση επτά μηνών ζωής, το παιδί συνεχίζει όλα τα παραπάνω και επιπροσθέτως δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για πρόσωπα ή καταστάσεις, αποφεύγει τη βλεμματική επαφή και είναι πάρα πολύ ήσυχο.

  • Στον ένα χρόνο θα παρατηρήσετε ότι το λεξιλόγιό του είναι πολύ «φτωχό», όπως αντίστοιχα και στα δύο χρόνια ζωής. Επίσης, είναι γενικά πίσω σε αναπτυξιακό επίπεδο και δεν μπορεί να κατανοήσει απλές οδηγίες που του δίνετε.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για ενδείξεις και δε σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας είναι αυτιστικό. Απλά καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ειδικό το συντομότερο για να δει αν και τι ισχύει.