Πόσο επηρεάζουν οι πρώτες φιλίες το παιδί

Όλες οι φιλίες που θα κάνει το παιδί στη ζωή του θα του ασκήσουν θετική κατά κανόνα επιρροή, ιδιαίτερα όμως οι πρώτες χρονικά. Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει τα κυριότερα οφέλη από αυτές στην προσωπικότητα του μικρού σας:

  • Αρχικά αφήστε το παιδί να επιλέξει τους φίλους του. Μην το κατευθύνετε να κάνει επιλογές που είναι εγκεκριμένες από εσάς, ούτε να μιλάτε άσχημα για τους φίλους του, καθώς και λάθος να κάνει, είναι υγιές να το διαπιστώσει μόνο του στην πράξη.

  • Το πρώτο κέρδος της συναναστροφής του παιδιού σας με άλλα παιδάκια είναι ότι κοινωνικοποιείται. Βγαίνει από το στενό πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος και αποκτά νέες γνωριμίες, κάτι άκρως συναρπαστικό για εκείνο.

  • Μέσα από τις πρώτες του φιλίες, το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του, αφού μέσα από την αλληλεπίδρασή του με άλλα παιδάκια ανακαλύπτει τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτήρα του.

  • Επίσης μαθαίνει σταδιακά να λύνει μόνο του τις όποιες διαφορές προκύψουν στη μεταξύ τους σχέση, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας πρώτος άτυπος απογαλακτισμός. Μην ενδώσετε λοιπόν στον πειρασμό να επέμβετε για να βοηθήσετε να τα βρουν εύκολα και γρήγορα.

  • Το παιδί μαθαίνει την έννοια της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, αφού γίνονται ασπίδα προστασίας όταν κάποιος πάει να στενοχωρήσει τους φίλους του. Αρχίζει να βγαίνει από τη λογική ότι όλος ο κόσμος κινείται γύρω του και ανακαλύπτει την αξία της προσφοράς σε ανθρώπους που έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή του.