Γιατί είναι καλό να πιπιλά το παιδί το δάχτυλό του


Το πιπίλισμα του αντίχειρα και το φάγωμα των νυχιών είναι δύο από τις λεγόμενες «κακές συνήθειες» των παιδιών, που όλοι οι γονείς προσπαθούν να κόψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μια πρόσφατη έρευνα όμως από τη Νέα Ζηλανδία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού αυτές οι συνήθειες ίσως κρύβουν και κάτι θετικό για την υγεία των παιδιών

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University of Otago και πήραν μέρος 1037 παιδιά που γεννηθήκαν το 1972-1973. Τα παιδιά παρακολουθούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους και καταγράφονταν οι συνήθειές τους και η κατάσταση της υγείας τους.

Τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι τα παιδιά που πιπιλούν το δάχτυλό τους ή τρώνε τα νύχια τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αλλεργία μεγαλώνοντας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με διάφορα μικρόβια, που βρίσκονται στα χεριά τους, στα οποία ο οργανισμός σταδιακά παθαίνει ανοσία. Αντίθετα τα παιδιά που ζουν μέσα στην υπερβολική καθαριότητα σε σχεδόν αποστειρωμένα περιβάλλοντα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες αλλεργίες καθώς μεγαλώνουν.

Φυσικά ο υπεύθυνος της έρευνας, Professor Hancox,  ξεκαθάρισε ότι δεν προτείνει σε καμία περίπτωση στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρώνε τα νύχια τους ή να πιπιλούν τον αντίχειρά τους. Αν όμως τα παιδιά τους έχουν ήδη αυτές τις συνήθειες, δε θα πρέπει να αγχώνονται, αφού τους προσφέρουν και κάτι θετικό.