Πώς να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού

Τα μικρά παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, αφού ακούν και απορροφούν τα πάντα με απίστευτη ταχύτητα. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας και να του μάθετε να λέει, αλλά και να χρησιμοποιεί σωστά, πολλές καινούριες λεξούλες. Ας δούμε μερικά μυστικά:

Αποφύγετε την μωρουδίστικη ομιλία:
Μπορεί να σας φαίνεται χαριτωμένο, αλλά δεν είναι σωστό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις για καθετί.

Δώστε έμφαση στις λεπτομέρειες:
Όταν ζητάτε κάτι από το μικρό σας ή του περιγράφετε κάτι, προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται χρησιμοποιώντας πολλές λέξεις. Για παράδειγμα, αντί να πείτε « τι ωραία που είναι η κούκλα σου», πείτε «τι ωραία που είναι η κούκλα σου με τα ξανθά μαλλάκια της και το κόκκινο φόρεμα».

Δείχνω και λέω:
Συνέχεια, όσο κουραστικό κι αν σας φαίνεται, θα πρέπει να του δείχνετε αντικείμενα και να τα ονομάζετε, ώστε να μάθει το παιδί τη σωστή ονομασία κάθε πράγματος. Μπορείτε να το κάνετε και σαν παιχνίδι, π.χ. όταν μαγειρεύετε λέγοντας «αυτό είναι το αλάτι, πες «αλάτι» και κοίτα πώς το ρίχνω στην κατσαρόλα» .

Διάβασμα βιβλίων:
Προσπαθήστε τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα να διαβάζετε παραμύθια και ιστορίες στο μικρό σας. Εκτός από τα άλλα οφέλη, θα το βοηθήσουν να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του.

Κάντε του ερωτήσεις:
Αντιστρέψτε για λίγο τους ρόλους και κάντε εσείς ερωτήσεις στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε το να σκέφτεται πριν απαντήσει, να μιλά αργά και καθαρά χρησιμοποιώντας όσες περισσότερες λεξούλες μπορεί για να εκφράσει αυτό που θέλει.