Έξι λάθη των γονιών, που κακομαθαίνουν τα παιδιά


Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακομαθημένο, αλλά γίνεται από τον τρόπο που του συμπεριφέρεται το στενό του περιβάλλον και κυρίως οι γονείς του. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη των γονιών, που εγγυώνται ότι το πιτσιρίκι θα εξελιχθεί σε ένα μικρό «τερατάκι» που δεν σέβεται τίποτα και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.
  • Του προσφέρουν ότι τους ζητήσει. Το παιδί αρκεί απλά να πει «το θέλωωωωωω τώρααααα!» και αμέσως δώρα, παιχνίδια, ρούχα ή χρήματα γίνονται δικά του χωρίς δεύτερη κουβέντα.
  • Ξοδεύουν πολλά χρήματα για τα ρούχα του. Άπειρα ρούχα, πολλά από αυτά επώνυμων σχεδιαστών, που το παιδί δεν προλαβαίνει καν να φορέσει, αφού μεγαλώνει γρήγορα. Ο σίγουρος τρόπος για να του περάσετε το μήνυμα ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντική από τον χαρακτήρα.
  • Του επιτρέπουν να τρώει μόνο ότι θέλει. Αν το οικογενειακό μενού αποτελείται από μακαρόνια και τηγανητές πατάτες εφτά μέρες την εβδομάδα, τότε μάλλον έχετε χάσει από νωρίς το παιχνίδι.
  • Δεν το πειθαρχούν, όταν παραφέρεται. Αν τα παιδιά δεν μάθουν ότι στην συμπεριφορά τους πρέπει να υπάρχουν όρια και συνέπειες, τότε δεν θα μάθουν ποτέ να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να συμπεριφέρονται σωστά.
  • Δεν αντιδρούν όταν το παιδί τους χτυπά ή κοροϊδεύει ένα άλλο παιδί. Πολλοί γονείς «καμαρώνουν», που το παιδί τους είναι δυνατό, που επιβάλλει την θέληση του ή που διεκδικεί αυτά που θέλει, με όποιο τρόπο θέλει, χωρίς κανένα σεβασμό. Μην απορείτε γιατί στο μέλλον αυτό το παιδί θα ασκεί bullying.
  • Θεωρούν ότι ποτέ το παιδί τους δεν φταίει. Η δασκάλα δεν ξέρει τι λέει, το άλλο παιδί το προκάλεσε πρώτο και ένα σωρό παρόμοιες δικαιολογίες, που στην ουσία χρησιμοποιούνται για να μην αναγκαστούν οι γονείς να έρθουν αντιμέτωποι με το αληθινό πρόβλημα