Πώς να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού


Δύο τόσο σημαντικά γεγονότα, όπως η εγκυμοσύνη και ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι, δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τον σκύλο σας, που διαισθάνεται τα πάντα. Ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά από εσάς για να προετοιμάσετε κατάλληλα το ζώο για αυτή την μεγάλη αλλαγή και φυσικά να διασφαλίσετε την ασφάλεια του μωρού σας. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή. Καλό θα είναι να έχετε λύσει όλα τα προβλήματα υπακοής που πιθανόν έχει ο σκύλος σας, πριν την έλευση του μωρού. Εννέα μήνες είναι αρκετοί για να εξαλείψετε όλες τις κακές συνήθειες.
  • Πριν το μωρό, γνωρίστε στο σκύλο την μυρωδιά του. Ο σύντροφος σας μπορεί να φέρει από το μαιευτήριο ένα ύφασμα με την μυρωδιά του μωρού και να ζητήσει από το σκύλο να το μυρίσει από απόσταση, κρατώντας το στο χέρι. Με αυτό τον τρόπο περνάτε στο σκύλο το μήνυμα ότι το μωρό είναι δικό σας και μόνο με την δική σας έγκριση θα μπορεί να το αγγίζει.
  • Θέστε όρια γύρω από το δωμάτιο του μωρού. Στην αρχή καλό θα είναι ο σκύλος να μην πλησιάζει την κούνια. Σταδιακά επιτρέψτε του να μπει στο παιδικό δωμάτιο, να μυρίσει κάποια αντικείμενα και απομακρύνετε τον ήρεμα, όταν εσείς θέλετε. Επαναλάβετε αυτή την διαδικασία πολλές φορές πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, για να καταλάβει ο σκύλος ότι αυτό το δωμάτιο ανήκει στο μωρό και θα πρέπει να το σέβεται.
  • Η πρώτη γνωριμία. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει πάει μια μεγάλη βόλτα και να έχει εκτονώσει την ενέργεια του, πριν γνωρίσει για πρώτη φορά το μωρό. Αν γνωρίζει ήδη τη μυρωδιά του μωρού, θα νιώσει αμέσως οικεία με την παρουσία του. Όποιος κρατά το μωρό θα πρέπει να είναι απόλυτα ήρεμος. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να το μυρίσει από απόσταση, αλλά χωρίς να το πλησιάσει. Καθώς περνούν οι μέρες, θα του επιτρέπετε να το πλησιάζει όλο και πιο πολύ.
  • Μην ξεχνάτε τον σκύλο. Σίγουρα όλη σας η προσοχή θα είναι στραμμένη στο μωράκι σας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε και τις ανάγκες του πιστού σας φίλου. Γι’ αυτό μην αμελείτε τις καθημερινές του βόλτες και την φροντίδα του.