Κάντε την κουζίνα σας ασφαλή χώρο για το παιδί

Baby proofing your Kitchen for your baby or toddler - Snugliees

H κουζίνα είναι ένα συναρπαστικό μέρος για τα μικρά παιδιά! Όσες δεν το έχετε ακόμα διαπιστώσει, γιατί το μωρό σας δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα μετακίνησης, θα το δείτε ιδίοις όμμασι με το που ξεκινήσει να αλωνίζει το σπίτι.

Μπορεί μέσα στο δωμάτιό του και στο σαλόνι να έχετε δεκάδες αραδιασμένα παιχνίδια, αλλά αυτό θα προτιμάει να βρίσκεται στο «βασίλειό» σας, τόσο γιατί είστε εσείς εκεί, όσο και γιατί όλα αυτά τα συρτάρια γύρω του αποτελούν πρόκληση εξερεύνησης…

Εσείς από την πλευρά σας, χωρίς συνεχή «όχι και μη» προσπαθήστε να κάνετε την κουζίνα ένα όσο το δυνατόν ασφαλές δωμάτιο, κι αφήστε το μικρό σας να βρει τρόπους να διασκεδάσει.

  • Κρατήστε τα αιχμηρά αντικείμενα μακριά από κει που φθάνει το παιδί. Μιλάμε για μαχαίρια, πηρούνια ή άλλα εργαλεία της κουζίνας που μπορεί να τα αφήσετε όπου τύχει, με κίνδυνο να τα βρει το παιδί. Τοποθετήστε σε ψηλότερα σημεία.
  • Κατσαρόλες που βρίσκονται πάνω στο μάτι και καίνε ή έχουν φαγητό που βράζει, προσπαθήστε να βρίσκονται στην μέσα μεριά της κουζίνας, και με γυρισμένα τα χερούλια, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τις αναποδογυρίσουνε.
  • Μην χρησιμοποιείτε τραπεζομάντηλα στο τραπέζι της κουζίνας, γιατί γίνονται ωραιότατη διασκέδαση των παιδιών, μόλις ανακαλύψουν ότι μπορούν να τα τραβήξουν και να γίνει… σαματάς!
  • Δείτε που υπάρχουν καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές και που καταλήγουν, ώστε να μη μπουν στον πειρασμό να τα περιεργαστούν.
  • Προσέξτε όταν ο φούρνος είναι αναμμένος, μην τυχόν τον ανοίξει το παιδί και καεί. Kάποιες κουζίνες έχουν κλείδωμα ειδικά για τα παιδιά. Εξηγήστε ότι εκείνο το σημείο καίει, και πλησιάστε μαζί όσο είναι ανοικτός για να να νιώσει τη θερμότητά του και να μην τον κάνει ποτέ.
  • Γίνετε το καλό παράδειγμα όσο είστε την κουζίνα, μιλώντας του για το τι χρησιμεύει το κάθε τι και τονίζοντάς του τυχόν κινδύνους.
  • Παρακολουθήστε διακριτικά τι γίνεται και εντοπίστε τυχόν κινδύνους που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί.
  • Απομακρύνετε τις καρέκλες από τον πάγκο της κουζίνας, γιατί μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να ανέβει πάνω και να πιάσει κάτι που έχει βάλει στο μάτι
  • Μεριμνήστε ώστε τα χαμηλά συρτάρια να έχουν μηχανισμό για ομαλή επαναφορά, ώστε να μην πιάσει τα χεράκια του.