Δύο μήλα την ημέρα...

Apple Sangria Recipe | Coravin Blog

Μόλις δύο μήλα την ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις μέσω της μείωσης των επιπέδων της χοληστερόλης, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως τα μήλα μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων ανάμεσα στα γεύματα –κάτι σαν σνακ- για διάστημα έξι μηνών, φαίνεται να μειώνει τη χοληστερόλη περίπου κατά ένα τέταρτο της αρχικής της τιμής!

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες ή αλλιώς στην «κακή» χοληστερόλη, η οποία «κολλά» επάνω στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης των απειλητικών για τη ζωή, θρόμβων, που κυκλοφορούν κοντά στην καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Περίπου το 45% των Βρετανίδων, στατιστικά, στο μέλλον θα έρθει αντιμέτωπο με καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως τα προαναφερθέντα νοσήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου ανάμεσα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν φυσική ανοσία στις καρδιοπάθειες και το ποσοστό που νοσεί είναι μόλις το 1/3 εκείνου των ανδρών. Όμως, από την ηλικία των 50 και μετά, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται απότομα.

Τα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται και στο επιστημονικό περιοδικό Academy of Nutrition and Dietetics, έδειξαν ότι μετά από 3 μήνες καθημερινής κατανάλωσης 2 μήλων, τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 16%, ενώ μετά από διάστημα 6 μηνών, η μείωση έφτασε το 24%, όπου αποτέλεσε και τη μέγιστη μείωση ακόμα και μετά τη συνέχιση της βρώσης μήλων.

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», έκανε λάθος μόνο σε ένα πράγμα: στον αριθμό των φρούτων!