Έρευνα: Πως βοηθάει το πράσινο τσάι στην εξωσωματική, την ενδομητρίωση, τα ινομυώματα




Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορεί να αποτελέσουν τη βάση θεραπείας για τα ινομυώματα της μήτρας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με ερευνητές στο Johns Hopkins Medicine.

Το πράσινο τσάι έχει πολλές αντιοξειδωτικές και πολυφαινολικές ενώσεις. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι ένα από τα κύρια συστατικά του και έχει μελετηθεί ευρέως ως χημειοθεραπευτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Η EGCG στοχεύει στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, την απόπτωση, τη δέσμευση ελεύθερων ριζών οξυγόνου και τη δέσμευση της χοληστερόλης, ενώ πιστεύεται ότι δρα ως προοξειδωτικό και αντιοξειδωτικό.

Εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αδενομύωση και δυσμηνόρροια.

Πάνω από το 65% των γυναικών έχουν ινομυώματα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, οι 2 στις 10 γυναίκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 1 στις 10 πάσχει από ενδομητρίωση.

Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι περιλαμβάνουν λιπίδια, υδατάνθρακες, μεγάλη ποικιλία βιταμινών, αμινοξέα, καροτενοειδή, χλωροφύλλη και αλκαλοειδή όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η ξανθίνη. Επιπλέον, ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο και μαγγάνιο.

Σχεδόν το 30% του βάρους των ξηρών φύλλων πράσινου τσαγιού αποτελείται από πολυφαινολικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την EGCG, επικατεχίνη και επιγαλλοκατεχίνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι πιο ενισχυμένη στο πράσινο τσάι, επειδή δεν γίνεται ζύμωση στην παραγωγή του.

Στην ανασκόπηση, οι ερευνητές του Johns Hopkins μελέτησαν πως απορροφώνται οι κατεχίνες στο έντερο, πως γίνεται η επεξεργασία τους στο έντερο και το ήπαρ, τους μηχανισμούς δράσης της EGCG και της δράση της ως αντιοξειδωτικό και προοξειδωτικό, καθώς και οι αντιινωτικές και αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες της EGCG.
Οι ερευνητές αναζήτησαν τα οφέλη της EGCG στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καλοηθών γυναικολογικών παθήσεων, όπως η δυσμηνόρροια, η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος στην περίοδο) συνδέεται με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών που παράγονται από το ενδομήτριο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η EGCG μπορεί να μειώσει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών, παρέχοντας μια φυσική εναλλακτική λύση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη δυσμηνόρροια.

Τα ινομυώματα, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων επώδυνη και παρατεταμένη έμμηνο ρύση, υπογονιμότητα, δυσκοιλιότητα και συχνουρία. Οι αντιινωτικές και αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες της EGCG θα μπορούσαν να μειώσουν τέτοιους καλοήθεις όγκους. Μελέτες σε ζωικά μοντέλα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι η θεραπεία με EGCG μείωσε το μέγεθος του ινομυώματος και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής, καθώς υπήρξε ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η ενδομητρίωση είναι μία ακόμα γυναικολογική πάθηση στην οποία φάνηκε ότι η EGCG μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της μέσω των αποπτωτικών ιδιοτήτων της. Στην ενδομητρίωση δημιουργούνται εστίες ιστού που μοιάζει με αυτόν του ενδομητρίου (της φόδρας της μήτρας) εκτός μήτρας, προκαλώντας πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, την έμμηνο ρύση, ακόμη και την αφόδευση. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με EGCG μείωσε το μέγεθος των ενδομητριακών εστιών και απέτρεψε το σχηματισμό νέων εστιών.

Το πράσινο τσάι φάνηκε από τα στοιχεία ότι βελτιώνει και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της EGCG, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και βελτιώνοντας την ποιότητα των ωαρίων.

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης τα πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού και της EGCG στη θεραπεία της αδενομύωσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά και στη συνολική υγεία των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Συμπέρασμα
Δεδομένων των αντιαγγειογενετικών, αντιοξειδωτικών και αντιινωτικών ιδιοτήτων της EGCG και της αλληλεπίδρασής της με ένα ευρύ φάσμα μονοπατιών σηματοδότησης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση καλοήθων γυναικολογικών παθήσεων όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση, η δυσμηνόρροια και η αδενομύωση.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της EGCG.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr