Επιληψία και αντισύλληψη: τι πρέπει να προσέξετε




Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μειώνουν τη δράση των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό συμβαίνει όταν η γυναίκα παίρνει φάρμακα για την επιληψία, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων. Αντίθετα, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που δεν σχετίζονται με τη διέγερση της παραγωγής ενζύμων, είναι απίθανο να επηρεάσουν την αντισύλληψη.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων επηρεάζουν μεθόδους αντισύλληψης που περιέχουν ορμόνες, όπως το χάπι και τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα κι αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνουν το επίπεδο των ενζύμων που διασπούν τις ορμόνες στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά διασπώνται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, επομένως παραμένουν στον οργανισμό για λιγότερο χρόνο και είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Εάν παίρνετε αντιεπιληπτικά φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης που δεν επηρεάζεται από αυτή την αγωγή, όπως ένα διάφραγμα ή να παίρνετε διπλή δόση του χαπιού με 30 μg (μικρογραμμάρια) οιστρογόνων (έτσι ώστε να λαμβάνετε 60 μg οιστρογόνων συνολικά). Ακόμα όμως και με υψηλότερη δόση, το αντισυλληπτικό χάπι από μόνο του μπορεί να μην είναι πλήρως αποτελεσματικό στην αντισύλληψη.

Τα οιστρογόνα μπορεί να προκαλούν επιληπτικές κρίσεις σε ορισμένες γυναίκες
Όταν λοιπόν τα επίπεδα οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι υψηλά, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων. Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να αυξάνει περαιτέρω τα επίπεδα των οιστρογόνων, αλλά ο οργανισμός σας αποβάλλει γρήγορα τα οιστρογόνα του χαπιού κι έτσι δεν αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε επιληπτικές κρίσεις.

Το χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντισύλληψη σε σχέση με το συνδυασμένο χάπι, ειδικά αν παίρνετε αντιεπιληπτικά φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων. Συνεπώς δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα για την επιληψία.

Επείγουσα αντισύλληψη – Το χάπι της επόμενης μέρας
Εάν χρειαστεί να πάρει μία γυναίκα το λεγόμενο χάπι της επόμενης μέρας (μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη), θα πρέπει να ξέρει ότι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενζύμων μειώνουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού και ίσως χρειαστεί να ληφθεί διπλή δόση, πάντα μετά από τη συμβουλή του γιατρού σας.

Αντισυλληπτικά εμφυτεύματα
Τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα, περιέχουν προγεσταγόνο και εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα στον άνω βραχίονα. Τα εμφυτεύματα μπορεί να επηρεαστούν από φάρμακα για την επιληψία, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων και να μην έχουν την αναμενόμενη δράση.

Κολπικός δακτύλιος
Ο κολπικός δακτύλιος είναι ένας εύκαμπτος πλαστικός δακτύλιος που εισάγεται στον κόλπο και απελευθερώνει οιστρογόνα και προγεστερόνη σε διάστημα 21 ημερών. Και αυτό το μέτρο αντισύλληψης επηρεάζεται από τα φάρμακα για την επιληψία, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων.

Μέθοδοι που δεν επηρεάζονται από αντιεπιληπτικά φάρμακα
Τα προφυλακτικά, το διάφραγμα και ενδομήτρια σπιράλ (IUDs) δεν επηρεάζονται από τα συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς δεν περιέχουν ορμόνες.

Υπάρχουν όμως και ενδομήτριες συσκευές, που περιέχουν ορμόνες (IUSs), αλλά δεν επηρεάζονται από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων.

Ένα παράδειγμα είναι το Mirena, ένα μικρό σπιράλ σε σχήμα "Τ" που τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας και περιέχει ένα προγεσταγόνο βραδείας αποδέσμευσης που ονομάζεται λεβονοργεστρέλη. Η δράση του δεν επηρεάζεται από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα επειδή η ορμόνη απελευθερώνεται κατευθείαν στη μήτρα, αντί να κυκλοφορεί στο αίμα.

Σπανίως υπάρχει κίνδυνος μια γυναίκα να πάθει επιληπτική κρίση κατά την εισαγωγή της συσκευής κι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr