Διατροφή για υγιές συκώτι: Αυτή είναι η "καλύτερη" πρωτεΐνη, σύμφωνα με τη διαιτολόγο




Το ήπαρ είναι το… κέντρο αποτοξίνωσης του ήπατος και σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το συκώτι μας εκτελεί πάνω από 500 ζωτικές λειτουργίες. Οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή του υγεία και πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν το είδος της πρωτεΐνης που είναι πιο ευεργετική για το ήπαρ.

Ποια πρωτεΐνη να προτιμούμε για υγιές συκώτι

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Melissa Prest, MS, RD, εκπρόσωπο του αμερικανικού φορέα διατροφής Academy of Nutrition and Dietetics, η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης είναι σημαντική για την υγεία του ήπατος. Η διαιτολόγος συστήνει άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο και ψάρι, καθώς και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το τόφου. "Η πιο υγιεινή άπαχη πρωτεΐνη για υγιές συκώτι, αλλά και για όλο τον οργανισμό μας, είναι το ψάρι. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι επίσης καλές επιλογές. Αυτό που γενικά συστήνεται να αποφεύγουμε, όχι μόνο για το συκώτι αλλά και για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων είναι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά".

Άλλες τροφές που μπορεί να συμβάλουν στην καλή υγεία του ήπατος είναι εκείνες που απαρτίζουν τη μεσογειακή διατροφή. "Διατροφικά μοντέλα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η μεσογειακή διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής η οποία μπορεί να συνδέεται με πολλά νοσήματα, ανάμεσά τους με παθήσεις του ήπατος", λέει η Prest.

Τέλος η διαιτολόγος κάνει μία ακόμη επιλογή: "Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, την οποία χρειάζεται το ήπαρ για το σχηματισμό θρόμβων αίματος" εξηγεί η Prest. "Το σπανάκι, το κέιλ, το λάχανο, περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι και καταπολεμούν τη φλεγμονή".

Πηγή: Capital.gr