Μονοξείδιο του άνθρακα: ύπουλος εχθρός


Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την Αγγλία και την Ουαλία για τα ποσοστά θανάτου από δηλητηριάσεις λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο - δύσκολο να εντοπιστεί- που σχηματίζεται από την ατελή καύση του άνθρακα και μειώνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος και έτσι σκοτώνει ζωτικά όργανα!

Καθώς όλο και περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα εισπνέεται, όλο και λιγότερο οξυγόνο μπορεί να μεταφέρεται στο αίμα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, δηλητηρίαση από μονοξείδιο μπορεί να προκαλέσει ξαφνική κατάρρευση, απώλεια της συνείδησης και θάνατο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υπνηλία, ζάλη, ναυτία πόνους στο στήθος και έμετο.

Μακροχρόνια έκθεση συνδέεται με νευρολογικές επιπτώσεις - όπως δυσκολίες στη συγκέντρωση.

Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να το εισπνεύσει κάποιος από οτιδήποτε φλαιγόμενο, όπως φωτιά, κεντρικό σύστημα θέρμανσης ή εξάτμιση αυτοκινήτου.

Ο άνθρακας μπορεί να «μπει» στο σώμα και από εισπνοή αναθυμιάσεων των βαφών.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα αφορούν ανθρακωρύχους, οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμένη μηχανή, επισκευές οχημάτων που γίνονται μέσα σε κλειστά γκαράζ, συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως μαγκάλι, τζάκι ή σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, πυρκαγιές κλπ.

Σχετικά με τις ενστάσεις που εγείρουν κάποιοι για το κατά πόσον επιτρέπεται το άναμμα του τζακιού σε σπίτια με μωρά, αυτό που γενικά ισχύει είναι ότι αν η καμινάδα καθαρίζεται τακτικά (μία φορά το χρόνο δηλαδή) και στο τζάκι καίγεται μόνο ξύλο, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Διαβάστε, επίσης: Κάνει κακό στο μωρό μου να αναβω το τζάκι;
                                  Υπάρχουν κίνδυνοι εκεί, που δεν φαντάζεστε