Στερεοτακτική βιοψία: Τι προσφέρει στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού



Μια διαδικασία με μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, όπως είναι η ανάγκη για βιοψία μαστού, από τον φόβο για κακοήθεια, μπορεί πλέον να απαλυνθεί με την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης, μέσω της στερεοτακτικής βιοψίας. Η διαδικασία αυτή δεν επιβάλλει κανένα από τα επακόλουθα που συνοδεύουν την είσοδο στην αίθουσα του χειρουργείου.

Πώς γίνεται η στερεοτακτική βιοψία και ποια τα οφέλη της

Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, χωρίς ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη. Η απαραίτητη προετοιμασία πριν την διαδικασία είναι το ελαφρύ φαγητό και η αποφυγή ασπιρίνης ή αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 3 μέρες πριν. "Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε χρειάζεται περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής", τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε).

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα, με τοπική αναισθησία, με την τομή να είναι τόσο μικρή που να μην χρειάζεται ράμματα, οπότε δεν απαιτείται καμία παραμονή στο νοσοκομείο και η εξετασθείσα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της.

Ένα επιπλέον συν στην διαδικασία αυτή είναι το χαμηλό κόστος της το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο της χειρουργικής βιοψίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Πηγή: Capital.gr