Η Γαλλία προχωρά στη νομιμοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες χωρίς σύντροφο



Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Η κάτω βουλή της της Γαλλίας υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (359 υπέρ-114 κατά) νομοσχέδιο για νόμιμη πρόσβαση σε γυναίκες χωρίς σύντροφο και σε ζευγάρια λεσβιών στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την κατάψυξη ωαρίων.

Τα μέτρα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τη βιοηθική που ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή, όπου έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα καταργηθούν δύο βιοηθικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της νομοθεσίας που ισχύει μέχρι τώρα στη Γαλλία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: πρώτον ότι είναι απαραίτητη μια διάγνωση υπογονιμότητας και δεύτερον η αναγκαιότητα ύπαρξης συζύγου ή συντρόφου. Θα μπορούν λοιπόν οι γυναίκες χωρίς σύντροφο και οι λεσβίες να κάνουν νόμιμα τη διαδικασία χρήση σπέρματος δότη και για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν θέμα υγείας, θα μπορούν πλέον για κοινωνικούς λόγους να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, ως ένα είδος "βιολογικής ασφάλισης κατά της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία”. Μέχρι τώρα όσες Γαλλίδες επιθυμούσαν την κατάψυξη των ωαρίων τους για κοινωνικούς λόγους, όπως πχ επειδή δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο είτε επειδή θέλουν πρώτα να κάνουν καριέρα και μετά οικογένεια κατέφευγαν στο εξωτερικό.

Γίνεται προσπάθεια, αυτή η αλλαγή της νομοθεσίας να καλυφθεί οικονομικά από το εθνικό σύστημα υγείας της Γαλλίας για όλες τις γυναίκες κάτω των 43 ετών.

Τα ζευγάρια λεσβιών και οι γυναίκες χωρίς σύντροφο έχουν ήδη νόμιμη πρόσβαση σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε 18 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα νομοθεσία της Γαλλίας θα επιτρέπει επίσης στα παιδιά που έχουν συλληφθεί με σπέρμα δότη να ανακαλύπτουν την ταυτότητα του βιολογικού τους πατέρα εάν το ζητήσουν όταν φτάσουν την ηλικία των 18 ετών. Μέχρι τώρα στη Γαλλία προστατευόταν αυστηρά η ανωνυμία του δότη σπέρματος.

Η νομοθεσία δεν ρυθμίζει θέματα παρένθετης μητρότητας, καθώς απαγορεύεται στη Γαλλία.

"Ο νέος αυτός νόμος ανταποκρίνεται σε ένα κοινωνικό αίτημα", δήλωσε η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn στην εφημερίδα Le Parisien. "Τα πρότυπα της οικογένειας έχουν αλλάξει. Όλες οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή από ανύπαντρες μητέρες δεν έχουν διαφορετικά προβλήματα από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πιο παραδοσιακά είδη οικογενειών".

Πηγή: Capital.gr