5+1 τρόποι να καις περισσότερο λίπος από σήμερα

Διάβασε τους ιατρικά αποδεδειγμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερο λίπος: 

Έλεγξε το θυρεοειδή σου

Υποπτεύεσαι πως έχεις νωθρό μεταβολισμό; Μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό ή έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. “Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει το μεταβολισμό του οργανισμού σου, οπότε ένα από τα πρώτα δείγματα πως κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά είναι η αδυναμία να χάσεις βάρος”, εξηγεί η Pamela Peeke, M.D. καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland και συγγραφέας του Fight Fat After Forty.

Ο γιατρός σου μπορεί να προσδιορίσει αν υποφέρεις από υποθυρεοειδισμό κάνοντας μια εξέταση αίματος. Αν έχεις πράγματι έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, θα χρειαστείς ένα συνθετικό συμπλήρωμα, το οποίο θα πρέπει να παίρνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου (θα επαναφέρει το μεταβολισμό σου στο φυσιολογικό, οπότε θα είναι πιο εύκολο να χάσεις βάρος).

Απόφυγε το αλκοόλ

Θέλεις να εμποδίσεις τα αγαπημένα σου γεύματα να πηγαίνουν κατευθείαν στους γοφούς σου (ή στους μηρούς ή στην κοιλιά σου); Κατέβασέ τους με νερό, όχι με κρασί. Το αλκοόλ επιβραδύνει το μεταβολισμό σου καταστέλλοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μια βρετανική μελέτη βρήκε πως όταν το αλκοόλ προστίθεται σε ένα γεύμα με πολλά λιπαρά και θερμίδες, καίγεται μικρότερη ποσότητα των λιπαρών που καταναλώθηκαν και αποθηκεύεται περισσότερο ως σωματικό λίπος.

Δώστα όλα στη γυμναστική

Η διαλειμματική προπόνηση -στην οποία προσθέτεις διαστήματα έντονης κίνησης στο πρόγραμμά σου- είναι μία δοκιμασμένη λύση για την τόνωση του μεταβολισμού, λέει ο Glenn Gaesser, Ph.D., διευθυντής του Κινησιολογικού Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο της Virginia και συγγραφέας του The Spark. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Laval στο Quebec βρήκαν πως η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση καίει περισσότερο λίπος απ’ ότι η συνηθισμένη, σταθερή αεροβική άσκηση. Αν συνήθως τρέχεις με ρυθμό 1,5 χιλιόμετρο στο λεπτό, για παράδειγμα, πρόσθεσε ένα sprint των 30 δευτερολέπτων κάθε πέντε λεπτά. Ή πρόσθεσε κλίση για ένα λεπτό κάθε πέντε λεπτά στο πρόγραμμά σου στο διάδρομο. “Ακόμη κι αν έχεις μόλις 10 λεπτά για ένα γρήγορο πρόγραμμα, μπορείς να περπατήσεις με έναν φυσιολογικό ρυθμό και να προσθέσεις 30 δευτερόλεπτα γρήγορου βαδίσματος κάθε τρία λεπτά”, συστήνει ο Gaesser.

Φάε περισσότερα γαλακτοκομικά

Οι γυναίκες που τρώνε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως άπαχο γιαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά, τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα, χάνουν 70% περισσότερο λίπος από εκείνες που δεν τρώνε πολλά γαλακτοκομικά, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obesity Research. “Το ασβέστιο χρησιμεύει σαν ένας διακόπτης που λέει στο σώμα σου να κάψει πιο γρήγορα το περιττό λίπος”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Michael Zemel, M.D., διευθυντής του Διατροφικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Tennessee στο Knoxville. Δυστυχώς, δεν απολαμβάνεις τα ίδια πλεονεκτήματα από τον ενισχυμένο με ασβέστιο χυμό πορτοκαλιού. Η έρευνα δείχνει πως έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα από τα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όχι από τις ενισχυμένες τροφές. Βάλε στόχο τα 1.200 mg, που περιλαμβάνουν περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα.

Ξεκίνα ένα καινούργιο σπορ

Είσαι λίγο κολλημένη όταν πρόκειται για το πρωινό σου περπάτημα ή το βραδινό τρέξιμο; Μάθε αυτό: όσο περισσότερο κάνεις μια δραστηριότητα, τόσο περισσότερο προσαρμόζεται σε αυτήν το σώμα σου, οπότε καις λιγότερες θερμίδες. Αν θέλεις να βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου, σκέψου το cross training. Για παράδειγμα, αν συνήθως περπατάς, δοκίμασε το ποδήλατο. “Καθώς δεν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις όλους εκείνους τους διαφορετικούς μύες, είναι πιο έντονο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο after-burn του μεταβολισμού επειδή το σώμα σου εργάζεται πιο σκληρά για να συνέλθει και να μεταφέρει οξυγόνο σε όλους σου τους ιστούς”, λέει η Carol Espel, M.S., φυσιολόγος άσκησηςστη Νέα Υόρκη.

Ψήφισε ψάρι

Στύψε το λεμόνι: αυτοί που καταναλώνουν τακτικά ψάρι τείνουν να έχουν πιο χαμηλά επίπεδα της ορμόνης λεπτίνη – καλό, επειδή τα υψηλά επίπεδα της λεπτίνης έχουν σχετιστεί με χαμηλό μεταβολισμό και παχυσαρκία, λέει ο Louis Aronne, M.D., ειδικός στην παχυσαρκία στο Presbyterian Weill Cornell Medical Center της Νέας Υόρκης. Προσπάθησε να καταναλώνεις τρεις με τέσσερις μερίδες λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, τόνο ή σκουμπρί, κάθε εβδομάδα.

Πηγή: www.shape.gr