Ο αυτισμός συνδέεται με τις εποχές


Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των παιδιών με αυτισμό είναι τελικά υψηλότερος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, επειδή πλέον συνυπολογίζουν ως αυτισμό και το σύνδρομο Asperger.

Τώρα μία άλλη μελέτη έχει καταλήξει ότι τα παιδιά, που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό από όσες έχουν τα παιδιά που έχουν συλληφθεί το καλοκαίρι!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας από τους ερευνητές, η Irva Hertz-Picciotto, επικεφαλής του τμήματος του περιβάλλοντος και της υγείας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας Επιστημών στο UC Davis School of Medicine, πιστεύει ότι σε αυτό το αποτέλεσμα δεν ευθύνεται τόσο ο μήνας της σύλληψης αλλά σε τι κινδύνους εκτέθηκε η έγκυος κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.

Παραδείγματος χάρη, λοιμώξεις ή ήπιες τροφικές δηλητηριάσεις από παρασιτικά και άλλα τοξικά που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μπορεί και να ευθύνονται για βλάβες στο έμβρυο.

Προφανώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πότε θα μείνετε έγκυος, ωστόσο καλό θα ήταν να προσέχετε στην έκθεσή σας στους περιβαντολλογικούς ρύπους κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου (στις αρχές του), καθώς μπορεί τελικά να κάνουν πράγματι μεγαλύτερη ζημιά στο έμβρυο απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Μέχρι να έχουμε περισσότερες απαντήσεις, που ίσως δεν βλάπτει να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά μας, να αγοράσετε βιολογικά όταν είναι δυνατό, και να μείνετε όσο πιο μακριά από τα φυτοφάρμακα, ψεκασμούς, και δραστικές χημικές ουσίες, όπως τα καθαριστικά σας.