Επιστροφή στη δουλειά: και τώρα… τρέχουμε;


Οι μέρες, που είχατε άδεια μητρότητας, για να αφιερωθείτε στο μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του, τελείωσαν και τώρα πρέπει να επιστρέψετε. Έχετε ήδη αγχωθεί και δεν ξέρετε αν θα τα καταφέρετε, ή αν θα τα καταφέρουν οι άλλοι με το μωρό μας, τις ώρες που θα απουσιάζετε; Ηρεμήστε. Βάλτε τη σκέψη σας σε μια σειρά, αναρωτηθείτε ποιες ανάγκες έχετε και προσπαθήστε να οργανωθείτε.
Μερικά σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:

Μην παλινδρομείτε με την ημερομηνία επιστροφής σας!
Από τη στιγμή, που έχετε θέσει στο νου σας μία ημερομηνία για την επιστροφή στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, μην την αλλάζετε! Το να μεταθέτετε την ημερομηνία επιστροφής σας στο γραφείο, το μόνο που σας προκαλεί είναι άγχος. Κάντε το πρόγραμμά σας, μιλήστε με τον εργοδότη σας για το πώς θα εκμεταλλευτείτε τα όποια προνόμια σας δίνει ο Νόμος ως νέας μητέρας και μην πανικοβάλλεστε.

Κανονίστε από νωρίς το ποιος θα φροντίζει το μωρό σας
Θα ήταν φυσικά περιττό να πούμε ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να διευθετηθεί την ύστατη στιγμή. Αν αναλαβει, τις ώρες που απουσιάζετε εσείς από το σπίτι, η γιαγιά ή ο παππούς, συζητήστε μαζί της/του αν θα έρχεται στο σπίτι σας ή αν εσείς θα χρειαζεται να μεταφέρετε το μωρό σας στο δικό τους σπίτι. Αν πρόκειται να προσλάβετε κάποια νταντά, πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνα πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνίας επιστροφής σας στη δουλειά, ώστε να έχετε καιρό να διαλέξετε, αλλά και για να δώσετε χρόνο στο νέο πρόσωπο, που εισβάλλει στη ζωή του παιδιού σας, να συνηθίσει.

Μη ξεχνάτε τις δικές σας ανάγκες!
Το ότι γεννήσατε δε σημαίνει ότι εσείς σταματήσατε να υπάρχετε, και υπάρχει για εσάς μόνο το μωρό σας. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας, από την πρώτη στιγμή που θα γυρίσετε από το μαιευτήριο. Κάντε βόλτες όποτε έχετε ευκαιρία, Πηγαίνετε κομμωτήριο, κάντε γυμναστική, μιλήστε με τους συναδέλφους σας για το τι γίνεται στη δουλειά! Έτσι δεν αποκόπτεστε τελείως από τον έξω κόσμο και η μετάβασή σας στην καθημερινότητα δεν θα σας φανεί ολόκληρο βουνό!

Ξεκουράστε το μυαλό σας
Αφήστε λίγο κατά μέρος το ενοχικό σας σύνδρομο και ακόμα και όταν είστε σπίτι με το μωρό σας, ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας, και τακτοποιήστε τη σκέψη σας. Γράψτε σε ένα τετράδιο τις απορίες σας σχετικά με ό,τι σας συμβαίνει και με το μεγάλωμα του μωρού σας, και αναζητήστε τις απαντήσεις, είτε από τον γιατρό σας, είτε από φίλους, είτε από το Διαδίκτυο. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ να ανταποκριθείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία σε καθημερινά προβλήματα, και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον τρόπο σκέψης, που είχατε, όταν δουλεύατε!