Πώς θα διαχειριστείτε ένα άτακτο παιδί


Είναι κι εκείνα τα παιδιά που δεν κάθονται σε ησυχία μέσα στο σπίτι. Και όχι μόνο αυτό, αφού οι ζημιές που κάνουν είναι στην ημερήσια διάταξη! Άραγε, είναι κάτι φυσιολογικό και σε κάθε περίπτωση πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη πραγματικότητα;

  • Όσο μεγαλώνει, αρέσκεται να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξερευνήσει κάθε άγνωστο αντικείμενο μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι και ζημιές θα κάνει και με πράγματα που δεν πρέπει θα ασχοληθεί. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να βάλετε αυστηρά όρια για να γνωρίζει πού αρχίζει και πού τελειώνει η εξερεύνηση.
  • Αν αντιληφθείτε ότι κάποιες ζημιές γίνονται συνειδητά, αναρωτηθείτε μήπως αυτός είναι ένας τρόπος να ξεσπάσει το θυμό που έχει μέσα του ή αναζητά την προσοχή σας. Συζητήστε με το σύντροφό σας μήπως γενικά είσαστε πολύ αυστηροί μαζί του ή αν, αντίθετα, το έχετε γενικά παραμελήσει. Διαφορετικά, προσπαθήστε να καταλάβετε ή να μάθετε από το παιδί ποιος και τι το ωθούν σε τέτοιες πράξεις.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί κάνει άθελά του ζημιές, επειδή απλά δεν έχει τις δεξιότητες να ολοκληρώσει επιτυχώς κάποιες δουλειές που του έχετε αναθέσει και γενικά κάνει υπερπροσπάθεια να πετύχει κάτι που επιθυμεί, ακόμα και πάνω στο παιχνίδι. Άρα λοιπόν, προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας σε ρεαλιστικό επίπεδο.
  • Κάντε σαφές στο παιδί ότι δε θα του αγοράζετε καινούριο παιχνίδι επειδή απλά του ήρθε να κάνει χίλια κομμάτια ένα από αυτά που είχε. Είτε το έσπασε επίτηδες, είτε κατά λάθος, το ζητούμενο είναι να μη θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνονται παντού και πάντα τα χατίρια του.