Πώς να προφυλάξετε το παιδί σας από τους ανώμαλους



Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφεραν να σώσουν στο «παρά πέντε» ένα 13χρονο αγόρι από τα χέρια ενός 40χρονου ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ, που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να κλείσει ραντεβού μαζί του, μέσα από συνομιλίες στο διαδίκτυο.



Τα εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «αλίευσαν» τις συνομιλίες σε ένα από τα chat room, έστησαν το καρτέρι τους και έσωσαν το αγόρι, πριν ο 40χρονος ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Το ζήτημα είναι, όμως, πώς οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τα παιδιά τους, καθώς η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν μπορεί να είναι παντού και πάντοτε.

Πώς μπορείτε να τα προστατεύσετε;

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα σχέδια-σύμβολα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους.
Το τρίγωνο «δείχνει» εκείνον που ενδιαφέρεται για αγόρια.



Η καρδιά εκείνον που ενδιαφέρεται για κορίτσια.



Η πεταλούδα εκείνον που δεν έχει προτίμηση στο φύλο.



Όπου δείτε, λοιπόν, αυτά τα σύμβολα ΑΜΕΣΑ ενημερώστε την αστυνομία στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της καινοτόμου εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα παιδιά κάνοντας τους… καλούς. Όταν το παιδί έχει ένα παράπονο από εσάς, ο παιδόφιλος θα πάρει το μέρος του. Σταδιακά θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη του, μέχρι που μπορέσει να κλείσει ένα ραντεβού μαζί του και να συναντηθούν.

Το εύλογο ερώτημα, που προκύπτει είναι: «Και τι θα κάνω εγώ; Θα του λέω πάντα ΝΑΙ;» ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ λένε οι ειδικοί. Αντιπροτείνουν, όμως, να μην λέτε το ΟΧΙ, χωρίς να το τεκμηριώνετε με στοιχεία και να είστε σίγουροι ότι γίνεστε πειστικοί.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι γονείς από την προσχολική ηλικία κιόλας, θα πρέπει να επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται αγνώστους, πως όταν κάποιος τους τα παρουσιάζει όλα ρόδινα, τότε κάτι κρύβεται από πίσω και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λένε «ναι» σε ένα ραντεβού στα τυφλά.

Οι γονείς θα πρέπει να επενδύσουν στη σχέση με το παιδί τους, ώστε εκείνο να μην έχει ανάγκη κανένα τρίτο πρόσωπο, να του πει τα παράπονά του ή να βρει στοργή.

Θα κλείσουμε με μία πρόταση του προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη:

«Το καλύτερο firewall (τείχος προστασίας) είναι να έρθει κοντά ο γονιός με το παιδί του, να το αγκαλιάσει».