Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας από το «κακό» διαδίκτυο



Για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι έχετε σχέση με την τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι και τα παιδιά σας πολύ γρήγορα θα ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της τεχνολογίας είναι πολύτιμος βοηθός σε όλη μας τη ζωή, αρκεί να τον χρησιμοποιούμε σωστά. Καθώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν αναπτύξει ακόμα άμυνες σε εξωτερικά ερεθίσματα, έχουν άγνοια κινδύνου και είναι ευκολόπιστα, είναι χρέος των γονέων να τα προστατεύσουν από τις κακοτοπιές.

Για τα μικρά, μια λίστα επιτρεπόμενων ιστοσελίδων και προγραμμάτων είναι ιδανική. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές «πύλες εισόδου» για το διαδίκτυο, η συντόμευση για τον δικό σας browser να είναι κρυφή και στην επιφάνεια εργασίας να υπάρχει μόνο η δική του.

Στον δικό του browser μπορείτε να κλειδώσετε όλες τις σελίδες, εκτός από εκείνες, που επιτρέπετε στο μικρό σας να δει και να περιηγηθεί.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα εργαλεία φιλτραρίσματος που μπλοκάρουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο. Αν αυτό ακούγεται περίπλοκο, τότε ακόμη και οι πιο «αγράμματοι» πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν φάκελο στο όνομα του παιδιού και να προσθέσετε εκεί κάποια ασφαλή για εκείνο sites (για υπολογιστές, κάντε κλικ στο Εργαλεία, στα Macs κάντε κλικ στο Bookmarks για να γίνει αυτό).

Στη συνέχεια, δείξετε στο παιδί σας, τον φάκελο όπου μπορεί να βρει τα αγαπημένα του web sites και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο.

Εργαλεία, που περιορίζουν το χρόνο του παιδιού σας σε απευθείας σύνδεση, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Μερικά εργαλεία επιτρέπουν στους γονείς να μπλοκάρουν τις ώρες της ημέρας, που το παιδί μπορεί ή δεν μπορεί να σερφάρει, αν και για αυτή την ηλικιακή ομάδα, εσείς πρέπει να έχετε το πρώτο χέρι.

Μην ξεχνάτε:

• Πάντα να έχετε τον υπολογιστή σας σε κοινόχρηστο χώρο και να έχετε τα παιδιά υπό την εποπτεία σας.

• Χρησιμοποιήστε κάποιο κατάλληλο λογισμικό γονικού ελέγχου για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα μπει σε σελίδες, που είναι ακατάλληλες, ακόμη κι αν υπόσχεται ότι δεν θα το κάνει, γιατί μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι η ιστοσελίδα είναι ύποπτη, παρά μόνον όταν θα είναι πολύ αργά.

• Προσπαθήστε να θεωρεί τη χρήση του υπολογιστή ως κοινή δραστηριότητα και όχι ως υποκατάστατο της μπέιμπι σίτερ.