Τρώτε σούσι, για να ζήσετε περισσότερο!

Πολλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, η κατανάλωση σούσι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές επιλογές της καθημερινής διατροφής, αλλά πλέον οι ερευνητές αποκαλύπτουν έναν ακόμη λόγο για να τρώει ακόμη περισσότερος κόσμος αυτή την εξ ανατολής τροφή. Τη μακροζωία!

Αμερικανοί επιστήμονες μέσα από μελέτες διαπίστωσαν πως, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορούν να μειώσουν τη σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, βρήκαν ότι, οι μεσήλικες άντρες που ζουν στην Ιαπωνία, εμφανίζουν λιγότερη ασβέστωση (ο λόγος δηλαδή που σκληραίνουν τα αγγεία) των στεφανιαίων αρτηριών από ότι οι μεσήλικες λευκοί άνδρες που ζουν στις ΗΠΑ. Πιστεύουν λοιπόν πως, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ιάπωνες καταναλώνουν πολύ περισσότερα ψάρια και κυρίως με τη μορφή του σούσι.

«Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των ιχθυελαίων στην καρδιακή υγεία, με ανάμεικτα αποτελέσματα», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Akira Sekikawa. «Στη δική μας έρευνα φαίνεται ότι, το επίπεδο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προέρχεται από τα θαλασσινά και τα ψάρια, εντέλει είναι υψηλότερο από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα και γι αυτό το λόγο οι τροφές αυτές προσδίδουν σημαντική προστασία στον οργανισμό.

Τα λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια -ιδιαίτερα στα λιπαρά-, τα καλαμαράκια και τις γαρίδες (τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο σούσι), μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αρτηριών και να επιβραδύνουν το σχηματισμό λιπαρών πλακών στα αγγεία.»

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 300 εθελοντές από την Ιαπωνία, τη Χαβάη και τη Φιλαδέλφεια, για περίπου πέντε έτη. Μετά από το συνυπολογισμό πολλών παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, οι άνδρες από τις ΗΠΑ βρέθηκαν να έχουν τριπλάσια συχνότητα εμφάνισης φραγμένων αρτηριών από ότι οι Ιάπωνες άνδρες. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα που προέρχονταν από θαλασσινά, ήταν περισσότερο από 100% υψηλότερα στους Ιάπωνες, από ότι στους άνδρες των υπόλοιπων χωρών.

Αν εξετάσει κανείς τη μέση διαιτητική πρόσληψη ψαριών του Ιαπωνικού λαού, θα παρατηρήσει πως, είναι περίπου 100 γραμμάρια καθημερινά, δηλαδή περίπου 1,5 μερίδα σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ακαδημία. Αντιθέτως, ο μέσος λευκός άνθρωπος τρώει περίπου 7-13 γραμμάρια ψάρι την ημέρα, ή αλλιώς ούτε μισή μερίδα την εβδομάδα!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με εξαίρεση την Ιαπωνία, όπου εκεί οι ασθένειες της καρδιάς δεν είναι το ίδιο επικίνδυνες, αλλά ο καρκίνος.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, η οποία έδειξε ότι, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια, είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν λίπος γύρω από τη μέση.

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών - όπως αυτά που βρίσκονται στο σολομό – βοηθάει στην απόκτηση περισσότερης μυϊκής μάζας και λιγότερου λίπους, συγκριτικά με άτομα που τρώνε πολλά κορεσμένα λιπαρά. Εκ παραλλήλου, διαπιστώθηκε επίσης πως, με την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών αποθηκεύεται λιγότερο λίπος γύρω από τη μέση και τα εσωτερικά όργανα.

Πηγή: CapitalHealth