Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό

Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στη μητέρα την καλύτερη γέφυρα, για να περάσει από την εγκυμοσύνη στη μητρότητα. Θηλάζοντας το μωρό της, μαθαίνει τις συνήθειές του, έχει την ευκαιρία να το κρατά αγκαλιά για πολλές ώρες και να παίρνει από αυτό τα αισθητικά ερεθίσματα, που θα την κάνουν να έχει αρκετό γάλα και να αισθάνεται πληρότητα.

Στο μωρό ο μητρικός θηλασμός προσφέρει τροφή, για να μεγαλώσει, και αντισώματα, για να μην αρρωσταίνει, ενώ του εξασφαλίζει πολλές ώρες αγκαλιάς με τη μαμά του. Η αγκαλιά αυτή σημαίνει σιγουριά, ασφάλεια, τρυφερότητα και αμέτρητα αισθητικά ερεθίσματα από τη θερμοκρασία, τη μυρωδιά, το απαλό της δέρμα στη δική του επιδερμίδα και μέσα στο στόμα του.

Ο θηλασμός είναι μια μοναδική σχέση και μια συνύπαρξη δύο οργανισμών με εκπληκτικά αποτελέσματα: η γυναίκα γίνεται μητέρα, και το μωρό μεγαλώνει.

Η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέες ασθένειες, για τις οποίες ο θηλασμός είναι μοναδικό και πολύτιμο μέτρο πρόληψης. Τέτοιες ασθένειες αφορούν στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Πρόληψη ίκτερου του νεογέννητου
Από την πλευρά του παιδιού, όταν ο θηλασμός αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτρο πρόληψης του νεογνικού ίκτερου. Το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο και προκαλεί συχνές κενώσεις στο νεογέννητο. Τα κακά του είναι κιτρινωπά και μαζί με αυτά απομακρύνεται από τον οργανισμό του η χολερυθρίνη, η ουσία που είναι υπεύθυνη για τον ίκτερο και τις επιπτώσεις του.

Επιπλέον προστασία για τα νεογέννητα
Το νεογνό του ανθρώπου είναι πολύ ευαίσθητο στις λοιμώξεις (γι’ αυτό οι παιδίατροι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις επισκέψεις που δέχονται οι οικογένειες, για να θαυμάσει ο κόσμος το νεογέννητο μωρό). Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και προλαμβάνει τις λοιμώξεις, σε αντίθεση με το αγελαδινό, που πριν περάσει επεξεργασία, για να μην είναι επικίνδυνο για τα μωρά, έχει αντισώματα για ασθένειες των αγελάδων. Το νεογέννητο που θηλάζει συχνά και σωστά δεν κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση και υπογλυκαιμία.

Προφύλαξη από αρρώστιες
Όλες οι ιατρικές εργασίες, που διερεύνησαν τη συχνότητα οποιασδήποτε νόσου σε παιδιά, που θήλασαν ή θηλάζουν ακόμη, και σε άλλα, τα οποία πήραν μόνο ξένο γάλα, απέδειξαν περίτρανα ότι κάθε νόσος είναι πιο συχνή στα παιδιά της δεύτερης ομάδας.

Το μωρό, που θηλάζει, προφυλάσσεται για όλο το διάστημα του αποκλειστικού θηλασμού από τη στοματίτιδα και τη γαστρεντερίτιδα. Παθαίνει πολύ σπάνια μέση ωτίτιδα. Το άσθμα είναι πιο σπάνιο στα παιδιά που θηλάζουν ή που έχουν θηλάσει, όπως και ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών (η συχνότητά του στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε περίπου 8 βρέφη το χρόνο), οι αλλεργίες και το αλλεργικό σοκ, κάποιες οφθαλμικές παθήσεις, η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ορθοδοντικά προβλήματα, οι αρθρίτιδες, οι κήλες.

Το μωρό που θηλάζει σπανίως αρρωσταίνει, όταν κάποιος αρρωστήσει στο σπίτι, ακόμη και εάν ο άρρωστος είναι η ίδια η μητέρα, που συνεχίζει να το θηλάζει. Όταν η μητέρα αρρωστήσει, έχει πυρετό κτλ., δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψει το θηλασμό, αυτό μάλιστα θα ήταν και επικίνδυνο. Σταματώντας το θηλασμό, σταματά το μωρό να παίρνει αντισώματα από το γάλα της και αρρωσταίνει.

Πιο έξυπνα παιδιά – Πιο ισχυρός εγκέφαλος
Η γυναίκα παχαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεταξύ άλλων και για να συσσωρεύσει στο σώμα της ένα ειδικό λίπος, που λέγεται σφιγγομυελίνη. Το λίπος αυτό αποδομείται σιγά σιγά στο μητρικό γάλα. Παίρνοντας αυτό το λίπος το μωρό μέσα από το γάλα της μητέρας του, αποκτά νευρικά κύτταρα με πιο ισχυρή δομή. Ο εγκέφαλος του μωρού, που θηλάζει, ωριμάζει και μεγαλώνει με φοβερή ταχύτητα. Η μητέρα αδυνατίζει και χάνει όλο το βάρος, που έβαλε στην εγκυμοσύνη, χωρίς προσπάθεια και εξαντλητικές δίαιτες. Τα μωρά, που θηλάζουν, έχουν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης στα γνωστά τεστ ευφυΐας.

Τα μωρά που γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας
Ο μητρικός θηλασμός είναι ασφαλέστερος για τα μωρά που γεννιούνται με πρόβλημα υγείας, όπως είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες, η κυστική ίνωση κ. ά.
Με το μητρικό θηλασμό τα μωρά παίρνουν τα αντισώματα από το μητρικό γάλα και γίνονται πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις που θα επιβάρυναν την υγεία τους. Η μητέρα δένεται βαθιά μαζί τους και περνά στιγμές ευτυχίας, θηλάζοντας. Γι’ αυτό το λόγο, το παιδί που θα χειρουργηθεί για συγγενή καρδιοπάθεια ή οποιαδήποτε άλλη νόσο, είναι προτιμότερο να μην απογαλακτίσει, πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Η μυρωδιά του γάλακτος
Πρόσφατα βρέθηκε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του οσμητικό προφίλ. Κάθε σωματικό υγρό, ο ιδρώτας, το αίμα, το σάλιο κ.ο.κ., περιέχει κάποια κοινά μόρια. Τα υγρά αναγνωρίζονται όταν προέρχονται από το ίδιο άτομο. Με απλά λόγια, το γάλα κάθε γυναίκας έχει την ίδια μυρωδιά με το αμνιακό υγρό της, στο οποίο το μωρό κολυμπούσε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάθε νεογέννητο, που θηλάζει από τη μαμά του, την αναγνωρίζει όχι μόνο από το γνώριμο χτύπο της καρδιάς της, από τους ήχους που κάνουν τα έντερά της και τη φωνή της, αλλά και από τη μυρωδιά που έχει το γάλα της. Αισθάνεται ότι, παρ’ όλες τις κοσμογονικές αλλαγές που του συνέβησαν, η μαμά του είναι δίπλα του κι όλα θα πάνε καλά.

Όταν το άτομο έχει θηλάσει
▪ Τα παιδιά, που έχουν θηλάσει, παρουσιάζουν με πολύ μικρότερη συχνότητα κάποιους τύπους καρκίνου.
▪ Παιδιά που δε θήλασαν είναι πιο πιθανόν να βρέχουν το κρεβάτι τους.
▪ Πρόσφατα βρέθηκε επίσης ότι η γυναίκα που έχει θηλάσει ως παιδί, κινδυνεύει λιγότερο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ως ενήλικη.
▪ Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά, που έχουν θηλάσει.