Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη και πώς αντιμετωπίζονται


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες στο δέρμα τους. Οι ραγάδες είναι μικρές ραβδώσεις, που έχουν ροζ, κόκκινο, μοβ ή σκούρο καφέ χρώμα, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος σας. Μετά τον τοκετό συνήθως ξεθωριάζουν και παίρνουν το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο δέρμα, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς.

Οι ραγάδες δημιουργούνται στην κοιλιά, το στήθος και τους γοφούς. Οφείλονται στην απότομη αύξηση του βάρους και στο επακόλουθο τέντωμα του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης και μετά, όταν δηλαδή η κοιλιά της εγκύου έχει μεγαλώσει αισθητά. Ορισμένες φορές εμφανίζονται και πιο νωρίς, αν η έγκυος πάρει απότομα βάρος.

Για την αντιμετώπιση των ραγάδων μπορείτε να λάβετε μόνο προληπτικά μέτρα, γιατί μετά την εμφάνιση τους είναι πλέον μόνιμες.
  • Αποφύγετε να πάρετε πολλά κιλά. Αν περιορίσετε την αύξηση του βάρους σας στα 11-13 κιλά περίπου, μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε ραγάδες. Επίσης, φροντίστε το βάρος σας να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα.
  • Πίνετε πολύ νερό, για να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας.
  • Φροντίστε την διατροφή σας και ξεκινήστε ήπια άσκηση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.
  • Χρησιμοποιήστε κρέμες και λάδια, που υπάρχουν στο εμπόριο. Κάντε καθημερινά μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, μετά το μπάνιο.
Πρέπει να ξέρετε πως οι ραγάδες οφείλονται και σε κληρονομικούς παράγοντες, γι’ αυτό αν η μητέρα σας εμφάνισε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς.

Τέλος, αν μετά τον τοκετό, το αισθητικό κομμάτι σας απασχολεί πολύ, μπορείτε να σκεφτείτε τη θεραπεία των ραγάδων με χρήση Laser.