Θα γίνετε νονά; Αναπτύξτε σωστά τη σχέση


Αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε κάποιο παιδάκι, σίγουρα θα αναρωτιέστε για τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες που έχετε ως νονά. Ο ρόλος της νόνας είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου της βάπτισης, όσο και αργότερα στη ζωή του παιδιού, καθώς αυτό μεγαλώνει.

Ας μην ξεχνάμε πως ο ανάδοχος θεωρείται ο πνευματικός γονέας ενός παιδιού, γι’ αυτό πριν προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, καλό είναι να το σκεφτείτε καλά. Οι γονείς του παιδιού σας κάνουν μεγάλη τιμή, όταν σας διαλέγουν, για να βαπτίσετε το παιδί τους, και εσείς θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτή την τιμή. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παιδάκια, που είδαν τον νονό τους μόνο στη βάπτιση και μετά έχασαν τα ίχνη του, επειδή γονείς και κουμπάροι έπαψαν να διατηρουν σχεσεις.

Ως προς το μυστήριο, οι υποχρεώσεις της νονάς διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Η νονά συνήθως αναλαμβάνει τα έξοδα της εκκλησίας και αγοράζει τον σταυρό του παιδιού και τα βαπτιστικά του, που περιλαμβάνουν τη λαμπάδα, δύο μικρές πετσέτες για τα χέρια, μία μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό, τα λαδόπανα, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα σαπούνι, τρία κεράκια, τα μαρτυρικά και τα ρούχα και παπούτσια του μωρού.

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά πηγαίνει στο σπίτι του μωρού, για να το κάνει το πρώτο του μπάνιο, όπως απαιτεί η παράδοση, ενώ το συνοδεύει στην εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο, για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Εκτός, όμως, από τις υποχρεώσεις, που αφορούν τη βάπτιση, η νονά πρέπει κάθε Πάσχα να πηγαίνει στο παιδί τη λαμπάδα του, που συνοδεύεται από ένα σοκολατένιο αβγό και ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά τα δώρα στην γιορτή του, στα γενέθλια του και τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, νονός δεν σημαίνει μόνο δώρα. Αν βαπτίσετε κάποιο παιδάκι, η πιο σημαντική σας ευθύνη είναι να είστε πάντα δίπλα του και να αναπτύξετε μια ουσιαστική σχέση αγάπης μαζί του.