Η Μητέρα εορτάζεται την άνοιξη από την αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας

Οι πρωτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνεχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Η αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Αγγλία του 1600, μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday". Επρόκειτο για την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν κάθε μάνας στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτης, οι υπηρέτες, που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους, έπαιρναν μία μέρα άδεια, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, που καθιερώθηκε σαν εθνική εορτή της μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Anna Jarvis. Η Anna Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμενων Πολιτειων και, γρήγορα, παγκοσμια ημερα.