Κλάμα είναι, θα περάσει!


Μη σας φαίνεται υπερβολικό ή παράξενο, αλλά το μωρό σας μπορεί να κλαίει συνέχεια και, μάλιστα, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο.

Με το δεδομένο ότι το μωρό σας έχει εξεταστεί από τον γιατρό, έχετε φροντίσει να μην πεινάει, να μη κρυώνει και να μην είναι βρεγμένη η πάνα του, είναι πιθανό ότι κλαίει, χωρίς να σημαίνει κάτι.

Εξάλλου, μπορεί τώρα που είστε νέα μαμά να μη το ξεχωρίζετε, αλλά με τον καιρό, θα καταλάβετε ότι το κλάμα της πείνας ή της γενικότερης ενόχλησης, είναι σαφώς πιο «επιθετικό» από εκείνο το κλάμα, που τα μωρά το ξεκινούν απλά, για να μας πουν ότι… υπάρχουν!

Με τον καιρό θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πότε πρέπει να ανησυχείτε και πότε, απλώς, θα πρέπει να παρηγορήσετε το παραπονιάρικο μικρό σας.

Το κλάμα στα μωρά ακολουθεί μία καμπύλη, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Συνήθως, αυξάνεται από τις δύο εώς τις τρεις εβδομάδες ηλικίας και φτάνει στο αποκορύφωμά του μεταξύ της 6ης και 8ης εβδομάδας!

Ύστερα από αυτό το διάστημα, παρουσιάζει μία ύφεση και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά του μετά τους 4 μήνες περίπου.

Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά, τα μωρά κλαίνε συχνότερα τα απογεύματα και νωρίς το βράδυ, οπότε είναι και πιο κουρασμένα από όλη την ημέρα. Κάποια μωρά έχουν κολικούς, στοιχείο που τους προκαλεί ακομα πιο γοερό κλαμα. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από 5 μηνών και κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες συνεχομενα, επί σειρά ημερών, τότε είναι πιθανόν να ενοχλείται από κολικούς.