Αν έχετε πολύ γάλα

Υπάρχουν μητέρες –αρκετές μητέρες– που έχουν πολύ γάλα. Τόσο πολύ ώστε δημιουργεί πρόβλημα. Όταν η μητέρα έχει περισσότερο γάλα από το κανονικό, το μωρό μπορεί να δυσκολεύεται να το χειριστεί με το στόμα του και τις κινήσεις κατάποσης, λαχανιάζει την ώρα που θηλάζει, ακούγεται να καταπίνει συνεχώς, δηλαδή κάθε φορά που ρουφά, και η κατάποση είναι πολύ ηχηρή. Το γάλα μπορεί να τρέχει απ’ το στόμα του, και το μωρό να είναι μόνιμα συγκαμένο στις πτυχές του λαιμού του.

Μπορεί επίσης να κλαίει πολύ την ώρα που πιάνει το στήθος, γιατί το γάλα έρχεται ξαφνικά και το πνίγει. Μπορεί να κλαίει ύστερα από λίγο, γιατί όταν το γάλα είναι πάρα πολύ το μωρό δεν μπορεί να κάνει «μη διατροφικό θηλασμό», δηλαδή πιπίλισμα για ευχαρίστηση. Στην παραμικρή κίνηση του στόματός του, του έρχεται απότομα πολύ γάλα και δεν μπορεί να χαλαρώσει με το στήθος στο στόμα, πρέπει να δουλεύει συνεχώς. Μπορεί επίσης να έχει πολλά αέρια, να ρεύεται πολύ και να εμφανίσει κολικούς.

Οι μητέρες με πολύ γάλα ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

  • Σε εκείνες που το γάλα τρέχει συνεχώς και λεκιάζονται παντού, δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους και να κυκλοφορήσουν και δεν ξέρουν πώς να ελέγξουν την υπερπαραγωγή γάλακτος.
  • Σε εκείνες που το γάλα δεν τρέχει, μένει στο στήθος. Οι μητέρες αυτές έχουν συχνά σκληρά τμήματα στο στήθος και παθαίνουν συνεχώς μαστίτιδες.
  • Στις μητέρες χωρίς συμπτώματα στην ίδια τη μητέρα, που είναι οι περισσότερες.

Εάν όντως έχετε πολύ γάλα

Η υπερπαραγωγή γάλακτος εμφανίζεται σε αρκετές μητέρες τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα. Διαρκεί λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες. Με την πάροδο του χρόνου η προσφορά του στήθους ταυτίζεται με τη ζήτηση του μωρού. Σύντομα θα σταματήσετε να βρέχετε όλα τα ρούχα, τα σεντόνια σας και τους απέναντι τοίχους από το γάλα που πιτσιλά. Το μωρό θα μεγαλώσει και θα καταφέρνει να χειρίζεται το «ποτάμι» γάλα που πέφτει στο στόμα του με μεγαλύτερη ικανότητα.
  • Μην πιείτε μπίρα, τσάι από μάραθο και οτιδήποτε άλλο ξέρετε ή νομίζετε πως θα σας κάνει να κατεβάσετε γάλα.
  • Σταματήστε να δίνετε στο παιδί συμπλήρωμα με ξένο γάλα, τσάι, νερό ή πιπίλα, εάν το κάνατε ως τώρα.
  • Μην περιορίζετε τα υγρά που πίνετε. Εάν δεν πίνετε αρκετά, με κάποιον περίεργο μηχανισμό μπορεί να αυξηθεί το γάλα σας ακόμη περισσότερο και φυσικά να αισθάνεστε δυσφορία από τη δίψα.
  • Θηλάστε μόνο από ένα στήθος σε κάθε θηλασμό. Εάν το άλλο στήθος σας πρηστεί πολύ, βγάλτε λίγο γάλα με το χέρι ίσα ίσα για να ανακουφιστείτε. Η ζήτηση και η προσφορά σύντομα εξισώνονται.
  • Χρησιμοποιήστε το ίδιο στήθος ανά τρίωρο και, αν αντέχετε, έως και ανά εξάωρο. Μη δίνετε το άλλο στήθος εάν δεν περάσουν οι τρεις ή οι έξι ώρες, όσες φορές και να θηλάσει το μωρό στο μεταξύ. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνετε λίγο την παραγωγή σας.
  • Εάν το πρώτο γάλα που τρέχει πιτσιλάει πολύ το μωρό κι αυτό πνίγεται, βγάλτε το σε μια πετσέτα ή ένα φλιτζάνι και μετά βάλτε το μωρό στο στήθος. Έτσι αφαιρείται το πρώτο ελαφρύ γάλα, το οποίο τρέχει και πιο εύκολα και που προκαλεί στο μωρό δυσφορία και κολικούς.
  • Εάν το μωρό πνίγεται, θηλάστε το καθισμένο στα πόδια σας (όσο μικρό κι αν είναι μπορεί να καθίσει), ώστε η βαρύτητα να το βοηθά να καταπίνει και να μην πνίγεται. Με την ίδια λογική, αποφύγετε την ξαπλωμένη στάση εάν βλέπετε να δυσανασχετεί περισσότερο σ’ αυτήν.
  • Μπορείτε επίσης να θηλάσετε το μωρό πάνω σε 2 - 3 μαξιλάρια, ώστε να βρίσκεται πιο ψηλά από το στήθος σας όταν θηλάζει και να μην πνίγεται τόσο.
  • Εάν η θηλή γλιστρά από το στόμα του μωρού επειδή υπάρχει πολύ γάλα, δοκιμάστε να θηλάσετε με ψευτοθηλή. Η θηλή σας θα γλιστρά λιγότερο ή καθόλου. Μπορεί συγχρόνως να μειωθεί η ένταση του ερεθίσματος στη θηλή σας και η ποσότητα γάλακτος που παράγετε.
  • Βάλτε το μωρό να ρευτεί συχνά, όποτε το βλέπετε να δυσανασχετεί και να κουνιέται στο στήθος.
  • Μη βγάζετε πολύ γάλα με αντλία ή με το χέρι. Πρέπει να μάθετε να αντέχετε το γάλα στο στήθος σας για να μειωθεί.
  • Εάν τρέχει το άλλο στήθος την ώρα που θηλάζετε, πατήστε τη θηλή προς τα μέσα με τον αγκώνα του σύστοιχου χεριού σας την ώρα που θηλάζετε.
  • Μέσα στο σπίτι φορέστε βαμβακερά επιθέματα ή μικρές πετσέτες μέσα από το σουτιέν. Αν θέλετε να βγείτε, αποφύγετε να φορέσετε ρούχα από λεπτά υφάσματα όπως είναι τα μεταξωτά, γιατί λεκιάζουν και κοκαλώνουν. Φορέστε γεμάτα υφάσματα και φαρδιά ρούχα, με επιθέματα μέσα από το σουτιέν.

Ουσίες που μειώνουν το γάλα

Το φασκόμηλο σε αφέψημα (1 κούπα, 4 φορές την ημέρα για 4 ημέρες) μειώνει το γάλα περίπου κατά 10%. Μην πάρετε ποτέ αιθέριο έλαιο φασκόμηλου, προκαλεί σπασμούς.