Ο θηλασμός του υιοθετημένου παιδιού

Στη λογοτεχνία περιγράφονται πολλά περιστατικά, όπου μια παρθένα, μια άκληρη γυναίκα ή μια γιαγιά έβαλε ένα μωρό στο στήθος και κατέβασε γάλα. Μια γυναίκα που δε γέννησε είναι σε θέση να θηλάσει αποκλειστικά το μωρό που θα βάλει στο στήθος της και θα αγαπήσει.

Ο θηλασμός του υιοθετημένου παιδιού είναι τόσο κοινός τόπος, που στην Αυστραλία τα επίσημα έγγραφα υιοθεσίας περιλαμβάνουν την ερώτηση: «πρόκειται να θηλάσετε το μωρό που θα υιοθετήσετε;» Οι οικογένειες που απαντούν θετικά, έχουν προτεραιότητα στην υιοθεσία.

Στα άλλα είδη θηλαστικών και στην πορεία της ιστορίας του ανθρώπου, η υιοθεσία μωρού συνεπαγόταν συνήθως και το θηλασμό του από την ανάδοχη μητέρα. Είναι ένα θαύμα που και μόνο με το ερέθισμα της απομύζησης μπορεί να γεμίσει με γάλα το στήθος μιας γυναίκας, η οποία μάλιστα έχει ορμονικά προβλήματα τόσο σημαντικά, ώστε να μην μπορεί η ίδια να συλλάβει και να κυοφορήσει.

Για να κατεβάσει γάλα μια γυναίκα που δε γέννησε, υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • να το επιθυμεί η ίδια πολύ,
  • το μωρό να είναι πολύ μικρό, δηλαδή κατά προτίμηση κάτω των δύο – τριών μηνών, έτσι ώστε να δεχθεί κι εκείνο να θηλάσει.
  • Για να θηλάσει ένα μεγαλύτερο μωρό, πρέπει να μη μεσολαβήσει διάστημα χωρίς θηλασμό, δηλαδή να θήλαζε με τη φυσική του μητέρα, ώσπου να περάσει στην ανάδοχη μητέρα και να δεχθεί να θηλάσει από αυτήν.

Εάν ένα μωρό δε θηλάσει καθόλου εξαρχής ή όταν η μητέρα του σταματήσει απότομα να το θηλάζει και μεσολαβήσει ένα διάστημα που δε θηλάζει και χάσει τη στενή σχέση του στόματός του με το ζεστό και απαλό δέρμα της μαμάς, καθώς και τη σωστή και κατά φύση κίνηση των θηλαστικών μυών για την απομύζηση, συνήθως αρνείται να πιάσει το στήθος. Αυτό γίνεται γιατί, αφού αισθανθεί τον ψυχικό πόνο της απώλειας του στήθους, το μωρό κλείνει μέσα του το κεφάλαιο «θηλασμός».

Εν αναμονή του ευτυχούς γεγονότος

Η πιο βατή περίπτωση θηλασμού υιοθετημένου παιδιού, είναι όταν περιμένετε να γεννηθεί ένα μωρό σε λίγους μήνες και πρόκειται να το πάρετε στο σπίτι σας αμέσως μετά τη γέννα. Σ’ αυτό το διάστημα:
  • Αρχίστε να χρησιμοποιείτε μεγάλη ηλεκτρική αντλία γάλακτος, ανά τρίωρο την ημέρα, εάν είναι εφικτό, για τριάντα λεπτά τη φορά και μια φορά τη νύχτα, αφού έχετε κοιμηθεί για 6 ώρες.
  • Αρχικά δε θα έχετε γάλα. Συνεχίστε την άντληση. Στην πορεία θα εμφανιστεί γάλα, που συνεχώς θα αυξάνεται και κατά πάσα πιθανότητα θα σας κοπεί η περίοδος.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε μαγιά μπίρας, θα έχετε πιο γρήγορα αποτελέσματα. Η δόση είναι 10 χάπια 4 φορές την ημέρα, εβδομάδα παρά εβδομάδα.
  •  Μας ενδιαφέρει η ποιότητα της σχέσης σας με το μωρό κι όχι να επιτύχετε αποκλειστικό θηλασμό, κάτι που δεν αποκλείεται.

Αφού γεννηθεί το μωρό:
  • Βάλτε το στο στήθος και θηλάστε κανονικά.
  • Αν το μωρό δέχεται να θηλάσει, θεωρήστε το τεράστια επιτυχία ακόμη κι αν συστηματικά ή περιστασιακά δίνετε και συμπλήρωμα.
  • Εάν δε χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα, το μωρό πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά ως προς το βάρος του.

Εάν δεν έχετε αρκετό γάλα για να το θηλάσετε αποκλειστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα συμπληρωματικού ταΐσματος SNS ή να δώσετε ενδιάμεσα συμπλήρωμα με κυπελλάκι, κουταλάκι, σύριγγα ή κανονικό μπουκάλι. Βάζοντας το μωρό στο στήθος, αυξάνετε την παραγωγή σας σε γάλα, αφού στο σωστό θηλασμό που κάνει το μωρό προστίθενται η αγάπη και η χαλάρωση που φέρνει το αγκάλιασμα με ένα νεογέννητο.

Χωρίς προεργασία
Εάν είστε μητέρα που δεν έχετε κάνει την προεργασία πριν πάρετε το μωρό στα χέρια σας, μπορείτε να το βάλετε στο στήθος. Εάν το μωρό είναι μικρό, θα πιάσει και θα θηλάσει από το άδειο στήθος σας. Μην αναρωτιέστε πώς είναι αυτό δυνατόν, θυμηθείτε ότι και η πιπίλα δε δίνει ποτέ γάλα στο στόμα του, αλλά αυτό συνεχίζει να την αποζητά. Δεν αποκλείεται να χαλαρώσει και να κοιμηθεί στην αγκαλιά σας σαν πουλάκι.

Το μεγαλύτερο μωρό
Εάν υιοθετήσετε ένα μωρό μεγαλύτερο των δύο τριών μηνών, δε χάνετε τίποτε να προσπαθήσετε να θηλάσετε. Κάντε το κάποια στιγμή που εσείς και το μωρό είστε ήρεμοι και δε σας ενοχλεί κανένας. Εάν αρνείται κάθε φορά και κλαίει σπαρακτικά, μην παραιτηθείτε πριν περάσουν λίγες μέρες και πριν δοκιμάσετε διάφορες στάσεις θηλασμού, σε διάφορες ώρες της μέρας και να το βάλετε στο στήθος νηστικό, μισοφαγωμένο, χορτάτο, αγουροξυπνημένο ή στον ύπνο του. Kρατήστε το πολλή ώρα στην αγκαλιά σας, κάντε επαφή δέρμα με δέρμα και περιμένετε τα αποτελέσματα. Μπορεί κάτι απ’ όλα να του ταιριάξει και να ξαναανακαλύψετε την παροιμία: «μάνα δεν είναι αυτή που το γεννάει, μάνα είναι όποια το θηλάζει».

Εν κατακλείδι
  • Ένα υιοθετημένο μωρό μπορεί να θηλάσει από την ανάδοχη μητέρα.
  • Όσο πιο χαλαρή είστε, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας.
  • Υπάρχουν φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν να κατεβάσετε γάλα.
  • Ο θηλασμός είναι ένα πολύ ευχάριστο συμβάν της μητρότητας. Αφού το μωρό σας πιάσει στο στήθος και θηλάσει, μη σας προβληματίζει αν δεν καταφέρνετε να καλύψετε πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες με μητρικό γάλα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και στήριξη απευθυνθείτε στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος ή σε εξειδικευμένες συμβούλους θηλασμού.