Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θηλασμός

Το μωρό με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βγάζει συνεχώς γάλα ανάμεσα στα γεύματα, ακόμα και 2 ώρες μετά το γεύμα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συναντάται εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά που θηλάζουν και είναι κυρίως συνυφασμένη με τη χρήση μπουκαλιού και ξένου γάλακτος. Ένας απ’ τους λόγους είναι ότι ο τρόπος που θηλάζει το μωρό στο στήθος περιλαμβάνει τέτοια κίνηση της γλώσσας και των μασητήρων μυών, ώστε προκαλεί μια πιο έντονη κινητοποίηση όλου του γαστρεντερικού, σε σχέση με τη σίτιση με μπουκάλι.

Τα παιδιά αυτά έχουν καλύτερα περισταλτικά κύματα, δηλαδή κύματα που στέλνουν τις τροφές προς τα κάτω, και παρουσιάζουν λιγότερα επεισόδια επανόδου του γάλακτος προς τα επάνω. Επίσης το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο, οπότε μένει για λιγότερη ώρα στο στομάχι και δεν προλαβαίνει να ξανανέβει προς το στόμα του μωρού. Το μωρό με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που θηλάζει, χρειάζεται σπανιότερα να πάρει φάρμακα και εσείς δεν αναγκάζεστε να του δώσετε το ειδικό ξένο γάλα που είναι πηχτό, παρασκευάζεται και καταπίνεται δύσκολα.

Εάν θηλάζετε, εμφανίζονται στο παιδί σας σπανιότερα οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που είναι προβλήματα από το αναπνευστικό. Το μωρό που θηλάζει και πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοιμάται πιο ήσυχα και γενικά έχει πιο ήπια πορεία. Η μητέρα πρέπει να το θηλάζει καθιστό για όσο περισσότερη ώρα γίνεται, μετά το θηλασμό να το κρατάει πάλι όρθιο ή καθισμένο και να μην το κουνά πολύ.