Αντλίες γάλακτος

Μείωση της παραγωγής

Εάν αντλείτε για μήνες, μπορεί να έχετε απότομες μειώσεις της παραγωγής ανά μερικές εβδομάδες. Μην πτοείστε, είναι φυσιολογικό και θα επανέλθετε. Εάν μάλιστα ξεκουραστείτε, φάτε, διώξετε το άγχος και πιείτε μαγιά μπίρας, 10 χάπια 4 φορές την ημέρα για 7 ημέρες, θα επανέλθετε ταχύτερα.

Συντήρηση του μητρικού γάλακτος

  • Το μητρικό γάλα διατηρείται εκτός ψυγείου έως και οχτώ ώρες. Το καλοκαίρι διατηρείται περίπου μια ώρα, για ευνόητους λόγους.
  • Στο ψυγείο του σπιτιού σας (+4°C) διατηρείται για οχτώ μέρες, δεν πρέπει όμως να ανοίγει συνεχώς η πόρτα του ψυγείου και να μένει ανοιχτή για πολλά λεπτά. Σ’ αυτή την περίπτωση αλλάζει η θερμοκρασία του ψυγείου και το γάλα κινδυνεύει να ξινίσει, οπότε για περισσότερη ασφάλεια καταναλώστε το μέσα σε 48 ώρες από την ώρα της άντλησης.
  • Αν αποθηκεύσετε το γάλα σε κατάψυξη που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο, διατηρείται δύο εβδομάδες.
  • Σε κατάψυξη (-18°C) με χωριστή πόρτα, έως τρεις μήνες.
  • Σε καταψύκτη, μπορείτε να το διατηρήσετε από έξι μήνες ως και ένα χρόνο.
  • Εάν αντλείτε γάλα εκτός σπιτιού (λ. χ. στη δουλειά σας), πρέπει να το αποθηκεύετε εκεί στο ψυγείο και να το μεταφέρετε στο σπίτι σε ισοθερμική σακούλα και με δύο παγοκύστες οπωσδήποτε.
  • Το αποψυγμένο γάλα δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη.
  • Αν το γάλα αποψυχθεί, διατηρείται στο ψυγείο είκοσι τέσσερις ώρες.
  • Σε κάθε δοχείο με γάλα που μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, πρέπει να γράφετε ημερομηνία και να χρησιμοποιείτε πάντα τα πιο παλιά γάλατα για να μην αναγκαστείτε να τα πετάξετε.
  • Το μητρικό γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο, και το λίπος ξεχωρίζει και ανεβαίνει στην επιφάνεια, επειδή είναι πιο ελαφρύ.
  • Ζεσταίνετε το μητρικό γάλα σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζετε όλο το δοχείο με το γάλα σε ζεστό νερό.
  • Το γάλα από την κατάψυξη είναι καλύτερα να το βάζετε στη συντήρηση του ψυγείου 12 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε, ώσπου να ξεπαγώσει και μετά να το ζεσταίνετε σε μπεν μαρί. Ωστόσο, αν δεν προλαβαίνετε, μπορείτε να το ξεπαγώσετε κατευθείαν σε μπεν μαρί.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε μητρικό γάλα. Τα μικροκύματα καταστρέφουν πολύ σημαντικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Επίσης ζεσταίνουν ανομοιογενώς το γάλα, με αποτέλεσμα κάποια στοιχεία του να καίνε και κάποια άλλα να μην είναι ζεστά, κι έτσι να κινδυνεύει το μωρό σας να πάθει έγκαυμα.
  • Το γάλα μπορείτε να το διατηρείτε σε μπουκάλια καλά πλυμένα και ξεβγαλμένα πλαστικά ή γυάλινα, ή σε σακουλάκια για μητρικό γάλα που πωλούνται σε ειδικά μαγαζιά με βρεφικά είδη. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε από κει που αγοράσατε την αντλία γάλακτος.
Τα αποστειρωμένα σακουλάκια μπορούν να συνδεθούν απευθείας με την αντλία. Στη συνέχεια τα κλείνετε και σημειώνετε επάνω τους την ημερομηνία άντλησης. Αν βγάζετε γάλα πολλές φορές την ίδια μέρα και το καταναλώνετε άμεσα χωρίς να μπει στην κατάψυξη, πρέπει να σημειώσετε και την ώρα της άντλησης. Στη συνέχεια τοποθετείτε τα σακουλάκια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Κάθε φορά δίνετε το πιο «παλιό» γάλα.

Για επιπλέον ασφάλεια βάλτε τα και μέσα σε ένα απλό σακουλάκι φαγητού (τύπου Polybag). Εάν ακουμπήσουν σε πάγο ή σε κάτι αιχμηρό και σχιστεί το πλαστικό, το γάλα θα πρέπει να πεταχτεί, οπότε, εάν υπάρχει εξωτερικά και ένα δεύτερο σακουλάκι θα σκιστεί εκείνο και το γάλα θα μείνει ανέπαφο.

  • Εάν αντλείτε για πρόωρο (ώσπου να γίνει 3,5 κιλά) ή για άρρωστο μωρό (ώσπου να γίνει καλά), τα μπουκάλια στα οποία διατηρείτε το μητρικό γάλα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποστειρωμένα. Για υγιή τελειόμηνα μωρά, τα μπουκάλια δεν είναι απαραίτητο να είναι αποστειρωμένα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε γάλα στο ήδη κατεψυγμένο γάλα ή στο γάλα που έχετε στο ψυγείο, εάν το βάλετε πρώτα στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες. Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει η ώρα και η ημερομηνία του πρώτου γάλακτος που υπήρχε στο μπουκάλι ή το σακουλάκι.