Προβλήματα στο θηλασμό τις πρώτες ημέρες

Το μωρό που βγάζει γάλα
Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κάνουν αναγωγές, δηλαδή βγάζουν γουλίτσες γάλα, που είναι το περίσσευμα απ’ αυτό που έφαγαν. Η ποσότητα που βγάζουν είναι δυσανάλογα μικρή μ’ αυτό που πιστεύουν οι μητέρες. Οι αναγωγές είναι φυσιολογικές και δεν αποτελούν πρόβλημα για το θηλασμό.

Το μωρό που έχει κολικούς
Οι «κολικοί 1ου τριμήνου» είναι οξείς πόνοι στην κοιλιά του μωρού. Εμφανίζονται συνήθως μετά τη 14η ημέρα ζωής, συνήθως κατά τις βραδινές ώρες, και σταματούν περίπου στο τέλος του τρίτου μήνα. Το μωρό κλαίει σπαρακτικά, μελανιάζει το πρόσωπό του, μαζεύει τα πόδια στην κοιλιά ή τεντώνει το σώμα του σαν τόξο και δε θέλει ή δεν μπορεί να θηλάσει. Είναι μια εικόνα που δεν μπερδεύεται εύκολα με κάτι άλλο. Εάν έχετε αμφιβολίες για το αν το μωρό σας έχει κολικούς, τότε μάλλον δεν έχει.

Τα μωρά με κολικούς αποτελούν μια ετερογενή ομάδα, και η αιτιολογία των κολικών είναι αμφιλεγόμενη. Οπωσδήποτε δεν είναι επικίνδυνοι και δεν έχουν οργανικό υπόστρωμα. Παρόλο που τα αέρια προκαλούν ενίοτε πόνους στην κοιλιά του μωρού, σύμφωνα με τους παιδίατρους φαίνεται πως τελικά οι κολικοί οφείλονται κυρίως στην κούραση των γονιών και την ένταση που υπάρχει στο σπίτι, φαινόμενα που είναι πιο έντονα τις βραδινές ώρες, όπως και οι κολικοί.

Πείνα
Τις περισσότερες φορές που το μωρό κλαίει ασταμάτητα, μέρα νύχτα, ζητά απλώς να θηλάσει, ενώ η μητέρα περιμένει να περάσει το τρίωρο για να το ξαναβάλει στο στήθος. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για κολικούς, αλλά για πείνα. Όταν το μωρό κλαίει και ησυχάζει στο στήθος, δεν έχει κολικούς, απλώς πεινά.

Θηλασμός από τα δύο στήθη ανά γεύμα
Εάν θηλάζετε και από τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό, και όχι μόνο από το ένα που είναι το σωστό, και το μωρό έχει κολικούς, μπορεί να πίνει μόνο το ελαφρύ αρχικό γάλα. Το γάλα αυτό φουσκώνει το μωρό, το οποίο όμως συνεχίζει να πεινά, γιατί δεν πήρε γάλα με πολύ λίπος. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, αρχίστε να θηλάζετε μόνο από το ένα στήθος σε κάθε τάισμα και το πρόβλημα θα λυθεί αμέσως.

Υπερσίτιση
Όταν η μητέρα έχει πολύ γάλα, ή είναι αγχώδης, άπειρη, μεταφράζει κάθε κλάμα του μωρού ως πείνα και του προσφέρει θηλασμό, το μωρό τρώει περισσότερο απ’ το κανονικό, οπότε η κοιλιά του πονά απ’ το πολύ φαΐ. Τα μωρά αυτά συνήθως κάνουν εμετό και ησυχάζουν. Ενδέχεται, όμως, να ξαναπεινάσουν στη συνέχεια, οπότε είτε θα θηλάσετε, είτε –εάν δείτε ότι αρχίζει ο φαύλος κύκλος– θα τα κοιμίσετε με κούνημα.

Αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας
Εάν το μωρό παίρνει ξένο γάλα ή η μητέρα καταναλώνει η ίδια αγελαδινό γάλα (το οποίο περνά στο γάλα της), το μωρό μπορεί να εμφανίσει κολικούς που οφείλονται σε αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας. Η διακοπή του γάλακτος, των γαλακτοκομικών, του αγελαδινού κρέατος και όποιας τροφής τα περιέχει, για 10 ημέρες, είναι διαγνωστική εάν το πρόβλημα υποχωρήσει.

Κάπνισμα
Σύμφωνα με σοβαρές ιατρικές μελέτες, το κάπνισμα (από την πλευρά της μητέρας) συνδέεται με τους κολικούς του μωρού.

Ψυχολογικοί παράγοντες
Κάποια μωρά είναι πολύ νευρικά, κι αυτό εκλαμβάνεται ως κολικός. Μπορεί επίσης η μητέρα να είναι πολύ νευρική και το μωρό να αντανακλά τα δικά της αισθήματα. Θεραπευτικά προτείνετε το στήθος. Εάν το μωρό δεν μπορεί να φάει από τους πόνους, περπατήστε το αγκαλιά και προσπαθήστε να θηλάσετε περπατώντας. Δοκιμάστε επίσης ζεστά επιθέματα στην κοιλιά του μωρού, πίεση στην κοιλιά του μωρού και μασάζ. Η ομοιοπαθητική και η κρανιοϊερή θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν, όπως και το να αντιληφθεί η μητέρα τι συμβαίνει και να λύσει τα εσωτερικά της θέματα.

Ξυπνήστε το!
Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες ζωής ξυπνήστε το μωρό, μέρα νύχτα ανά 3 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου γεύματος, όταν συντρέχουν οι παρακάτω συνθήκες:

  • γεννήθηκε μικρότερο από το αναμενόμενο βάρος για την ηλικία κύησης,
  • είναι πρόωρο, που συνήθως σημαίνει και μικρού βάρους,
  • έχει ίκτερο, γιατί τα μωρά με ίκτερο έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερες ώρες,
  • είναι το πρώτο μωρό της οικογένειας που θηλάζει, καθώς η μητέρα που θηλάζει για πρώτη φορά συνήθως δεν έχει αρκετό γάλα εξαρχής,
  • δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης,
  • δεν κάνει τσίσα 8 φορές και κακά 3 φορές το 24ωρο.