Το πρωτόγαλα

Μια πολύ σημαντική γνώση την οποία η βιοχημεία ήρθε να τεκμηριώσει τα τελευταία χρόνια είναι πως το μητρικό γάλα, όπως το ήξεραν οι μητέρες από καταβολής κόσμου, αλλάζει συνεχώς.

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα το στήθος βγάζει ένα κιτρινωπό διαφανές ή ανοιχτό πορτοκαλί υγρό. Αυτό λέγεται πύαρ ή πρωτόγαλα.

Το πύαρ θεωρήθηκε τοξικό για τα μωρά από κάποιους πολιτισμούς, ώσπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι τόσο μοναδικό και πολύτιμο, ώστε πρέπει να το παίρνουν όλα τα νεογέννητα. Αποτελεί ένα ζωντανό εμβόλιο για όλες τις αρρώστιες, που έχει περάσει η μητέρα. Θεωρείται φάρμακο και όχι γάλα. Σε χώρες του εξωτερικού, ακόμη και μητέρες που αρνούνται να θηλάσουν είναι υποχρεωμένες να αντλήσουν και να δώσουν στα παιδιά τους το πύαρ, για να τα προστατεύσουν από πλήθος ασθενειών.

Γάλα προσαρμογής

Το πύαρ είναι το πρώτο υγρό που βγαίνει από το στήθος της γυναίκας που γέννησε. Πρόκειται για ένα γάλα προσαρμογής. Το πύαρ εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες. Ανάλογα με το πόσο συχνά το μωρό θηλάζει, η έκκριση του πύατος κρατάει από λίγες ώρες ως λίγες μέρες μετά τη γέννηση.

Σκοπός του πύατος είναι να προσφέρει στο νεογέννητο, σε ποσότητα λίγων γραμμαρίων, όλα τα θρεπτικά στοιχεία, που του είναι απαραίτητα, για να προσαρμοστεί στην εξωμήτρια ζωή. Κανένα ξένο γάλα δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο.

Το πρωτόγαλα είναι συμπυκνωμένο για να προστατεύει το μωρό από το να κάνει κοπιαστική δουλειά τρώγοντας συνεχώς και χάνοντας θερμίδες.

Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο υφάλμυρο χυμό πρωτεϊνών. Στις πρωτεΐνες οφείλεται το ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα του. Περιέχει επίσης πολλά ελεύθερα αμινοξέα, δηλαδή υλικό κατασκευής του οργανισμού του μωρού, σε μορφή έτοιμη να χρησιμοποιηθεί. Με άλλα λόγια το μωρό δε χρειάζεται να το επεξεργαστεί και να σπαταλήσει ενέργεια για να το χρησιμοποιήσει.

Επίσης, περιέχει ανθρώπινες ορμόνες, σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και γενικότερα του οργανισμού του μωρού.

Βάλτε το νεογέννητο στο στήθος όσο πιο συχνά και για όσο περισσότερη ώρα γίνεται, για να πάρει όλο το πρωτόγαλα, να μην πετρώσει το στήθος σας και να κατεβάσετε γρήγορα ώριμο γάλα.