Η διατροφή της γυναίκας που θηλάζει

Η διατροφή της γυναίκας που θηλάζει, που πρέπει να είναι πλούσια τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε θερμίδες, αποδίδει τα 2/3 της ενέργειας που χάνει η μητέρα, παρασκευάζοντας και δίνοντας το γάλα στο μωρό της. Πρέπει να καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον 500 θερμίδες επιπλέον, και συνολικά 2.700 θερμίδες τουλάχιστον, οι οποίες να περιλαμβάνουν 20γρ. πρωτεΐνης.

Καθώς το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή για το μωρό, γενικά, η γυναίκα που θηλάζει είναι καλό να καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφών, ώστε να είναι σίγουρη ότι προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να το παρασκευάσει. Εάν η διατροφή της μητέρας είναι ελλιπής, τότε τα στοιχεία που δεν προσλαμβάνει με τη δίαιτά της ο οργανισμός τα παίρνει από τις αποθήκες της. Όσο «λάθος» και να τρώτε, το γάλα σας θα είναι άριστο, μόνο που θα αδειάζουν οι δικές σας μπαταρίες και θα είστε απίστευτα κουρασμένη.

Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει τρία βασικά μεγάλα γεύματα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Επίσης, ενδιάμεσα κολατσιό και απογευματινό. Φυσικά επιτρέπεται να τρώει και την ώρα που θηλάζει, αν πεινάει (συνήθως πεινάει στους μαραθώνιους θηλασμούς).

Η κατανάλωση αλλεργιογόνων (εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, αυγά κτλ.) πρέπει να γίνεται με προσοχή και να αποφεύγονται τελείως τροφές στις οποίες υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.
Τα τρία μεγάλα γεύματα πρέπει να είναι πλήρη (π. χ. για βραδινό όχι ένα μήλο, αλλά φαγητό, ψωμί, τυρί και φρούτο). Τα δύο ενδιάμεσα γεύματα μπορούν να είναι μικρότερα (φρούτο, γιαούρτι, αυγόφετες, παγωτό, ξηροί καρποί κτλ.)

Η γυναίκα που θηλάζει σπανίως παχαίνει. Η αύξηση βάρους γίνεται σε πολύ λεπτές και αδύνατες λεχώνες για ορμονικούς λόγους, ανεξαρτήτως της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται και δεν ξεπερνά τα 2 - 3 κιλά που φεύγουν πολύ γρήγορα.

Τι απαγορεύεται να τρώει η γυναίκα που θηλάζει;

Δεν υπάρχει καμιά τροφή που να απαγορεύεται να φάει η μητέρα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, με εξαίρεση τις τροφές που προκαλούν αλλεργία σε παιδιά με γνωστή αλλεργία. Μπορείτε να φάτε σκόρδο, κρεμμύδι, όλα τα μπαχαρικά, εν γένει τα πάντα.

Πάντως, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια μωρά συγκαίγονται, όταν η μητέρα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφών με βιταμίνη C (π. χ. τρία ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού την ημέρα). Αν το μωρό μείνει με λερωμένη πάνα για αρκετή ώρα ή αν κάνει κακά πολύ συχνά, τα κακά του γίνονται πολύ όξινα και διαβρώνουν το δέρμα.

Φυσικά είναι καλό να αποφεύγονται οι πολύ επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι οι κονσέρβες και τα πολλά γλυκά με άσπρη ζάχαρη. Φαίνεται πως, όταν η μητέρα καταναλώνει πολλά κορεσμένα λίπη (βούτυρο), αυτά περνούν στο μωρό. Προτιμήστε το παρθένο ελαιόλαδο που παρέχει στο μωρό πολυακόρεστα (καλά) λιπαρά οξέα.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να φάω για να έχω καλό γάλα;

Τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα και δύο μικρότερα (κολατσιό και απογευματινό) και έχετε κάτι φαγώσιμο και νερό δίπλα σας την ώρα που θηλάζετε, γιατί είναι πιθανόν να πεινάσετε ή να διψάσετε πολύ έντονα. Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Δε χρειάζεται να τρώτε σούπες αν δε σας αρέσουν, αρκεί να πίνετε νερό κάθε φορά που διψάτε. Γενικά δε χρειάζεται να καταναλώνετε τίποτε που δε σας αρέσει.

Η γυναίκα δε χρειάζεται να πίνει γάλα, για να παράγει γάλα.

Τρώγοντας μια ποικιλία τροφών, προετοιμάζετε το μωρό σας να είναι καλόφαγο, αφού ό,τι τρώτε επηρεάζει τη γεύση του γάλακτος που παράγεται –σε σύγκριση με τη γευστική έρημο του εξανθρωποιημένου γάλακτος αγελάδας.

Μπορώ να πίνω καφέ;

Μπορείτε να πίνετε καφέ, αν και καλό θα ήταν να αποφεύγετε το στιγμιαίο, γιατί η επεξεργασία που έχει περάσει για να γίνει υδατοδιαλυτός τον κάνει τοξικό για το μωρό, όπως και για σας την ίδια. Επίσης κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά στις ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα του. Έτσι, ενώ τα περισσότερα μωρά δε θα έχουν κανένα πρόβλημα εάν πιει η μαμά τους καφέ, υπάρχουν και κάποια, ειδικά τα πρόωρα, που θα εμφανίσουν νευρικότητα, ευερεθιστότητα και αϋπνία, που μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη εβδομάδα, εάν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ.

Εάν κάποιο μωρό είναι ευαίσθητο στην καφεΐνη μέσα απ’ το γάλα της μητέρας, δε σημαίνει πως απαγορεύεται η κατανάλωση καφέ. Η μητέρα μπορεί να διαλέξει, εάν προτιμά τον καφέ ή ένα πιο ήρεμο μωρό. Η συστηματική κατανάλωση καφέ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αϋπνία στο μωρό, παρά η σποραδική, οπότε ένα καφεδάκι πού και πού είναι εντάξει.

Μπορώ να πίνω τσάι;

Κάποια μωρά δεν κοιμούνται, όταν η μαμά τους πιει μαύρο τσάι ή οτιδήποτε άλλο περιέχει διεγερτικές ουσίες σαν την καφεΐνη (παγωτό μόκα, αναψυκτικο τυπου κόλα, σοκολάτα κτλ.) Τα αφεψήματα μπορεί να έχουν φαρμακολογική δράση και παρενέργειες. Κάποια μωρά γίνονται ευερέθιστα, όταν η μητέρα πίνει χαμομήλι. Το φασκόμηλο μειώνει την παραγωγή γάλακτος. Το μάραθο, ο κορίανδρος, το γλυκάνισο και η τριγονέλλα ή τσιμένι, κατεβάζουν γάλα. Μην κάνετε υπερβολές και μην καταναλώνετε μόνο ένα βότανο συνεχώς και σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορώ να πίνω ένα ποτηράκι κρασί;

Το οινόπνευμα περνά στο γάλα, με μέγιστη παρουσία 30 - 60 λεπτά από την ώρα που ήπιατε και 90 λεπτά, εάν ήπιατε συνοδεία φαγητού. Η κατανάλωση οινοπνεύματος απ’ τη μητέρα που θηλάζει μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή γάλακτος και, επειδή το μωρό ζαλίζεται μόλις πιει, μειωμένη πρόσληψη γάλακτος καθώς και σοβαρές, ίσως και ανεπανόρθωτες νευρολογικές βλάβες στην περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης.

Μια δόση ποτού περίπου δύο φορές την εβδομάδα δεν πειράζει το υγιές τελειόμηνο μωρό που έχει σαραντίσει. Αποφύγετε τα αλκοολούχα από απόσταξη (ουίσκι, τζιν κτλ.) Εάν το μωρό είναι πρόωρο, μην πιείτε ώσπου να γίνει 6 κιλά.

Όταν το μωρό θηλάζει, η μητέρα διψά

Κατά την ώρα του θηλασμού η γυναίκα διψά, ειδικά λίγα λεπτά αφού αρχίσει το μωρό να θηλάζει και κατέβει το γάλα. Είναι σαν το μωρό θηλάζοντας να καλεί όλα τα υγρά του σώματος της μητέρας να πάνε στο στήθος. Eκείνη αποστραγγίζεται και διψά. Η δίψα αυτή είναι κι ένα κριτήριο για το ότι η μητέρα έχει γάλα. Κατά την ώρα που θηλάζετε οπωσδήποτε θα διψάτε και επιβάλλεται να πίνετε, κυρίως νερό, ποτέ όμως κάτι ζεστό γιατί μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό και να το κάψετε. Πρέπει να πίνετε συνολικά περισσότερα από τρία λίτρα νερό το 24ωρο.