Θηλασμός και μέθοδοι αντισύλληψης

Ως προς το θηλασμό και τις μεθόδους αντισύλληψης, ισχύουν τα εξής:

  • Πολλά ζευγάρια εφαρμόζουν τη μέθοδο της αποχής, η οποία εκτός από 100% αντισυλληπτική επιτυχία, έχει επιπτώσεις στο ζευγάρι και στην ισορροπία της οικογένειας και του μωρού ειδικότερα, οπότε δε συνιστάται.
  • Οι μέθοδοι του φραγμού μαζί με σπερματοκτόνες ουσίες (προφυλακτικό, διάφραγμα) δεν έχουν επίδραση στο θηλασμό ή την ποιότητα του γάλακτος.
  • Εάν παλιότερα εμπιστευόσασταν κάποια συμπτώματα στο σώμα σας για να εντοπίσετε την ωορρηξία, όπως το πρήξιμο του στήθους, της κοιλιάς, κάποια πονάκια χαμηλά στην κοιλιά περίπου στη μέση του κύκλου, όταν θηλάζετε είναι καλύτερα να μη στηριχτείτε σ’ αυτά τα φαινόμενα. Ενδέχεται να κυμαίνονται πάρα πολύ κατά τη γαλουχία, να δώσουν ψευδείς ενδείξεις, όσον αφορά την ωορρηξία, και να οδηγήσουν την οικογένεια σε μια άκαιρη εγκυμοσύνη.
  • Η μέθοδος του ρυθμού δεν έχει επίδραση στο θηλασμό. Εάν εξετάζετε καθημερινά θερμοκρασία κόλπου, θέση και υφή τραχήλου και ποιότητα τραχηλικών υγρών και ξέρετε να τα ερμηνεύετε, μπορείτε να αισθάνεστε καλυμμένη αντισυλληπτικά.
  • Το σπιράλ θεωρείται συμβατό με το θηλασμό. Οι γυναίκες που θηλάζουν και βάζουν σπιράλ, αναφέρουν λιγότερο πόνο και αιμορραγίες (πιθανόν λόγω της μη σύλληψης που προκαλεί ο θηλασμός) και λιγότερες αναγκαστικές αφαιρέσεις του σπιράλ, αλλά ίδια ποσοστά τρώσης της μήτρας. Εάν αντέχετε συναισθηματικά αυτό που ίσως συνεπάγεται το σπιράλ, δηλαδή μια πιθανή σύλληψη και μια αποβολή το μήνα, αυτή η αντισυλληπτική μέθοδος έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
  • Εάν το ζευγάρι αποφασίσει να κάνει μια μέθοδο στείρωσης, πρέπει να τη θεωρήσει μόνιμη. Η στείρωση στον άνδρα δεν έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό. Η στείρωση στη γυναίκα –είτε η περίδεση σαλπίγγων, είτε η υστερεκτομή- δεν επηρεάζουν την ποσότητα του γάλακτος. Η εγχείρηση, που πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η στείρωση, συμπεριλαμβάνει αναισθησία, φάρμακα, σωματικό πόνο στη μητέρα, αποχωρισμό από το μωρό και προσωρινή διακοπή του θηλασμού. Εάν είστε αποφασισμένη να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο, κάντε το όσο το δυνατόν αργότερα για να μην αποχωριστείτε το μωρό σας.
  • Τα αντισυλληπτικά χάπια, που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, περνούν στο γάλα, αλλά θεωρούνται συμβατά με το θηλασμό. Ελαττώνουν την παραγωγή γάλακτος και μακροπρόθεσμα τη συνολική διάρκεια του θηλασμού και προκαλούν διόγκωση του στήθους, που φαίνεται πως έλκει ιδιαίτερα τα μωρά. Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα τα μωρά να αρχίσουν να θηλάζουν περισσότερο για να κατεβάσουν στη μητέρα τόσο γάλα όσο είχε παλιότερα. Καλό είναι να μην τα αρχίσετε πριν το μωρό γίνει 6 μηνών.
  • Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστίνη περνούν επίσης στο γάλα, αλλά θεωρούνται συμβατά με το θηλασμό. Προκαλούν μείωση της παραγωγής γάλακτος, αλλάζουν τη σύστασή του και υπάρχει προβληματισμός για την επιβάρυνση του συκωτιού του μωρού από αυτά, οπότε μην τα αρχίζετε πριν από τον 3ο μήνα της ζωής του.