Ο απογαλακτισμός

Οι περισσότερες μητέρες αρχίζουν κάποια στιγμή να προβληματίζονται για το πότε και, αργότερα, για το πώς θα απογαλακτίσουν. Ο απογαλακτισμός αρχίζει, όταν ένα μωρό που θηλάζει πάρει την πρώτη του στερεά τροφή, συνήθως μεταξύ του τέταρτου και όγδοου μήνα της ζωής του. Ιδανικά ολοκληρώνεται, όταν το παιδί δεν έχει πια ανάγκη να θηλάζει.

Φυσικός απογαλακτισμός
Ο φυσικός απογαλακτισμός, που είναι η πρώτη και φυσική επιλογή, απλοποιεί τα πράγματα:
Κάθε παιδί έχει την ανάγκη να θηλάσει. Όταν η ανάγκη ικανοποιηθεί πλήρως, το παιδί την ξεπερνά. Αυτό σημαίνει πως η μητέρα, ακολουθώντας την αρχή «δεν προσφέρω, δεν αρνούμαι» (δηλαδή δεν προσφέρω αν δε μου ζητηθεί, δεν αρνούμαι όταν μου ζητηθεί), επιτρέπει στο παιδί να θηλάζει για όσο καιρό θέλει. Όπως είπαμε, κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει πριν το παιδί γίνει ενός έτους.
Για το παιδί αυτό είναι ιδανικό: η μητέρα θηλάζοντας όσο καιρό θέλει το ίδιο το παιδί, του μαθαίνει στην πράξη το σεβασμό και δεν αφήνει μετέωρη τη φυσική του ανάγκη για θηλασμό, για όσο καιρό αυτή υπάρχει.

Ξαφνικός απογαλακτισμός
Με τον ξαφνικό απογαλακτισμό, ο οργανισμός του παιδιού απορρυθμίζεται, και όχι μόνο επειδή σταματά να παίρνει την τροφή που είναι απόλυτα ρυθμισμένη στις ανάγκες του.
Ο ξαφνικός απογαλακτισμός, με διάφορους μηχανισμούς, προκαλεί στο παιδί σημαντική διαταραχή στον ορμονικό άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, που ελέγχουν τη λειτουργία όλου του σώματος. Ίσως έτσι εξηγείται το ότι τα περισσότερα παιδιά, όταν απογαλακτίζουν ξαφνικά αρρωσταίνουν, χάνουν βάρος, γίνονται γκρινιάρικα, σταματούν να τρώνε κτλ.

Σταδιακός απογαλακτισμός
Εάν για διάφορους λόγους θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία του απογαλακτισμού, κάντε το αφού βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις:

Εάν το παιδί σας:
• Είναι μεγαλύτερο από 12 μηνών.
• Ζητά να θηλάσει μόνον όταν βαριέται.
• Θηλάζει για πολύ λίγη ώρα (λιγότερο από ένα λεπτό τη φορά).
• Τρώει καλά το φαγητό του.
• Δε ζητά να θηλάσει, όταν χτυπήσει.
• Κοιμάται κάποιες φορές χωρίς να θηλάσει.
• Όταν του προτείνετε κάτι άλλο, προτιμά αυτό παρά να θηλάσει.
• Δέχεται εύκολα περιορισμούς στο θηλασμό (π. χ. θηλάζουμε μόνο το βράδυ και μόνο στην πολυθρόνα), τότε το παιδί είναι αρκετά έτοιμο να απογαλακτίσει. Εάν κάνετε σταθερές και σωστές προσπάθειες, το παιδί θα απογαλακτίσει σύντομα και χωρίς προβλήματα.
Όσες περισσότερες συνθήκες από τις παραπάνω ισχύουν, τόσο πιο κοντά είναι το παιδί σας στο φυσικό απογαλακτισμό και τόσο λιγότερο τραυματική και πιο ομαλή θα είναι η διαδικασία του.