Πώς να περιποιείσαι σωστά τα πλεκτά ρούχα


Τα πλεκτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ντουλάπα μας, αλλά τις περισσότερες φορές η φροντίδα που τους προσφέρουμε είναι σχεδόν ανεπαρκής. Ναι μεν τα αγαπάμε, αλλά σχεδόν ποτέ δεν δίνουμε ιδιαίτερη βάση στη “διατήρησή” τους.  

Τα πλένουμε, τα απλώνουμε, τα βάζουμε στην ντουλάπα σαν όλα τα υπόλοιπα ρούχα, και σταδιακά τα βλέπουμε να χάνουν την απαλότητά τους, τη fluffy πλέξη τους και το ατόφιο σχήμα τους.

Το αποτέλεσμα είναι να τρέχουμε ξανά στα μαγαζιά για να τα αντικαταστήσουμε, δίνοντας τις περισσότερες φορές όλες μας τις οικονομίες. Σε αυτό το σημείο θα σου θυμίσω τη συμβουλή που σου έλεγε πάντα η μαμά σου: “Πρέπει να προσέχεις για να έχεις”.

Ναι, αν προσέξεις τα αγαπημένα σου πλεκτά μπορείς να τα διατηρήσεις άφθαρτα στο πέρασμα του χρόνου και να επεκτείνεις το όριο ζωής τους. Τα τοπ, τις ζακέτες, ακόμα και τα πλεκτά αξεσουάρ όπως σκουφιά, γάντια, κασκόλ.

Προς τα κάτω δημιούργησα έναν οδηγό με εφτά βασικά βήματα που σου εξηγούν πως ακριβώς να τα πλύνεις, να τα στεγνώσεις, να τα φροντίσεις, να τα διπλώσεις και να τα αποθηκεύσεις. Εκτός από αυτό όμως, σου δίνω και δύο extra tips για να τα διατηρήσεις σαν καινούρια όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Βήμα Νο1–Το πλύσιμο: Επιλέγεις να τα πλένεις πάντα με ειδικό απορρυπαντικό που είναι για ευαίσθητα πλεκτά, σε κρύο νερό. Αν θέλεις μπορείς να τα βάλεις και στο πλυντήριο σε πλύση για ευαίσθητα. Πρόσεξε όμως! Πρώτα τα τοποθετείς μέσα σε μία μαξιλαροθήκη για έξτρα προστασία!

Βήμα Νο2–Το στέγνωμα: Τα αφήνεις λίγο να φύγουν τα πολλά νερά, και αμέσως μετά α απλώνεις σε μία πετσέτα οριζόντια. Δεν τα κρεμάς ποτέ και δεν τα βάζεις ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, αλλά κάπου με κανονική θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σιγά – σιγά!

Βήμα Νο3–Μετά το στέγνωμα: Αφού σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας στο πουλόβερ σου, κάνε κάτι μασάζ ώστε να πάρει το σχήμα του ξανά.

Βήμα Νο4–Grooming: Αυτά τα ενοχλητικά κομπάκια είναι αναπόφευκτο να μην εμφανιστούν στα πουλόβερ σου. Έχουμε ένα τιπ όμως για να τα εξαφανίσεις. Κράτησε με το ένα σου χέρι το πουλόβερ όρθιο και με ένα ξυραφάκι πέρασε απαλά την επιφάνεια. Το ξυραφάκι θα κόψει τους κόμπους, αρκεί να έχεις λίγη υπομονή να το κάνεις όλο.

Βήμα Νο5–Το “στεγνό καθάρισμα”: Για να αφαιρέσεις πάνω από τα πουλόβερ σου τις τρίχες από τα μαλλιά σου και διάφορα χνούδια, πάρε μια βούρτσα μαλλιών για μικρά παιδιά και πέρασε την επιφάνειά τους.

Βήμα No6–Η φύλαξη: Ποτέ μα ποτέ δεν θα κρεμάς τα πουλόβερ σου. Γιατί; Γιατί λόγω της κρεμάστρας οι ώμοι ξεχειλώνουν. Αν θέλεις λοιπόν, να διατηρήσεις το σχήμα τους ατόφιο μπορείς να τα διπλώσεις και να τα τοποθετήσεις στο συρτάρι ή να τα διπλώσεις και να τα κρεμάσεις στην κρεμάστρα σαν παντελόνι.

Βήμα Νο7–Η αποθήκευση: Ο χειμώνας διαρκεί μόνο μερικούς μήνες και όταν θα αλλάξουμε σεζόν τα πουλόβερ θα αποθηκευτούν στο πατάρι. Μην τα αποθηκεύσεις όμως όπως να ‘ναι. Πλύνε τα καλά, άφησέ τα να στεγνώσουν κι έπειτα δίπλωσέ τα σε μια αποθηκευτική σακούλα ρούχων. Πέταξε και μια λεβάντα μέσα για να έχουν όμορφη μυρωδιά.

Tip1: Γενικά δώσε λίγο χρόνο στο πουλόβερ σου και μην το φοράς συχνά. Δεν εννοώ μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο που έτσι κι αλλιώς δεν το επιλέγεις, αλλά και το χειμώνα. Το ξέρω ότι είναι το αγαπημένο σου, αλλά αν το αφήνεις να “ξεκουραστεί” μερικές μέρες οι ίνες του θα βρίσκουν και πάλι τη φόρμα τους.

Tip2: Για να παραμείνει μαλακό και fluffy το πουλόβερ σου καλό θα ήταν να μην το πλένεις συνέχεια. Ιδανικά επίλεξε να το πλένεις αφού το έχεις βάλει 4 φορές, για να διατηρούνται οι ίνες σε καλή κατάσταση. Απλά να είσαι λίγο προσεκτική με το φαγητό και το ποτό όταν το φοράς για να μην πέσει κάτι πάνω σου.

Πηγή: www.tlife.gr